Kezdőlap » Baba-mama » Az újszülött tápláléka: anyatej

Az újszülött tápláléka: anyatej

A csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej. Fehérje, szénhidrát zsír, vitamin és só összetételénél fogva ez biztosítja legjobban a baba fejlődését. Az első szoptatást akár közvetlenül a szülés után érdemes megkísérelni. Ez a néhány percig tartó kapcsolat az anya és a babája között a tejelválasztás szempontjából igen jelentős.

Kezdetben három óránként, naponta hat alkalommal tegyük a csecsemőt a mellre, például reggel hét óra, kilenc óra, délben tizenkét órakor, délután tizenöt, tizennyolc órakor és este huszonegy órakor. Ha rosszul szopik, még be lehet iktatni egy hetedik szoptatást is, éjfélkor. Szükség esetén még többet is lehet, de tíznél többet ne iktassunk be naponta. Amennyiben a kiszopott mennyiség elegendő a normális gyarapodáshoz, idővel át lehet térni a napi ötszöri szoptatáshoz. Lényeges, hogy szabályos időpontokban végezzük. Az első napon a baba még csak néhány grammot eszik, a második napon, harminc – ötven grammot, a harmadik napon száz – százötven, a hetedik naptól kezdve az egészséges csecsemő testsúlyának az egyhatodát, egyhetedét szopja. A mellből kiszívott tejmennyiség mérésére akkor van szükség, ha a csecsemő fejlődése az átlagos, normál értéktől elmarad. Ha a fejlődés normális akkor az első hónap után nincs szükség a az egyes szopások mennyiségének a mérésére, sőt ez néha kifejezetten káros!

Ugyanis az aggályos természetű édesanya, ha a csecsemő egy – egy szopásnál véletlenül kevesebbet szív, felesleges izgalmak elé teszi ki magát és ennek az izgalomnak következményeként csökkenhet a tejválasztás, olyannyira, hogy elégtelen a csecsemő táplálására. Kívánatos, hogy az anya az első hónapokban az egyes szoptatások után mellét mindig teljesen fejje ki, hogy a későbbiekben is mindig bőséges legyen tejtermelése.

A csecsemő kalóriaszükséglete testsúlyához viszonyítva nagyobb, mint a felnőtté. A kalória szükséglet alkatonként kisebb – nagyobb mértékben változhat, tehát nem szabad túlzottan merev mértékkel mérni, hanem kizárólag és mindig a csecsemő egészséges fejlődését kel szem előtt tartani! Hat hónap ami ajánlatos a baba szoptatására, de ha van az anyának teje minél tovább adja az anyatejet kicsinyének, mert nagyon egészséges és védelmet is biztosít számos baktériumokkal szemben! Kizárólag akkor ne szoptasson az anya, ha valamilyen súlyos beteg, például tüdő vesebaj miatt az orvos határozottan eltiltotta!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hordozás (gyerekhordó) eredete

A kötődő nevelés mint fogalom, a hétköznapokban a szeretetben, gondoskodásban nyilvánul meg, valójában ennél sokkal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük