Kezdőlap » Egészséges életmód » Az üdítőitalok növelhetik a cukorbetegség rizikóját

Az üdítőitalok növelhetik a cukorbetegség rizikóját

A cukrozott, vagy egyéb édesítőszerrel ízesített üdítőitalok világszerte népszerűségnek örvendenek. Azonban, aki túl sokat fogyaszt belőlük, hosszú távon az egészségét is kockára teheti: egy kutatás szerint az üdítőitalok növelhetik a cukorbetegség rizikóját.

Noha az egészséges életmód, a tudatos táplálkozás egyre elterjedtebbé válik, az édesített italok fogyasztása még mindig növekszik. Nem jelent újdonságot, hogy az üdítőitalok fogyasztása a mozgásszegény életmód mellett hízáshoz vezethet. Egy amerikai kutatók által végzett, 11 tanulmány eredményeit összehasonlító metaanalízis szerint azonban a diabétesz kockázatát is növelhetik az üdítőitalok. A kutatásokban összesen 310 ezren vettek részt, ebből 15049 ember betegedett meg diabéteszben. Az adatok kielemzése ahhoz az eredményhez vezetett, hogy azoknál a résztvevőknél, akik átlagosan egy-két pohár üdítőitalt fogyasztottak naponta, 26%-kal nagyobb volt a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélye, mint azoknál, akik nem fogyasztottak rendszeresen az édesített italokból. A metabolikus szindróma kialakulásának esélye is 20%-kal nőtt.

Az üdítőitalokat tehát érdemes mértékkel fogyasztanunk. Azonban akár a gyümölcslevek is tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, ezért fontos a csomagoláson található adatok, az összetevők listájának figyelembe vétele a vásárlásnál. Mivel a 100%-os gyümölcslevek is gyümölcscukrot tartalmaznak, magas kalóriatartalmuk miatt fogyókúrázók számára nem ajánlottak. Kalóriamentes alternatívát jelentenek a folyadékbevitelre a cukrozatlan teák, és a szénsavmentes ásványvíz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A stressz gyengíti az immunrendszert

Napjainkban a stresszhelyzetek szinte mindenki életében gyakran előfordulnak. A gyerekek, és a fiatalok sem számítanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük