Kezdőlap » Növények » Az uborkafű

Az uborkafű

Az uborkafű közismert és széles körben elterjedt gyógy-, és fűszernövény. A római légiók hozták be Európába a Földközi-tenger távoli partvidékeiről. Minden bizonnyal a Közel-Kelet az őshazája, innen terjedt el a többi kontinensre. Hazánkban régóta termesztik, de nem őshonos növény. Az ókorban már szinte minden országban fűszerként használták, magja az emésztést segítette. A középkorban a boszorkányokat tartották távol vele, varázserőt tulajdonítva neki.
Ez a növény a kapor. Az uborkafű és egyéb nevek az évszázadok alatt ragadtak rá, hiszen mint említettem, már évezredek óta kedvelt fűszere a konyháknak és biztos gyógyszere a gyomornak. Maga a szó a szláv eredetű, mint oly sok mást ezt is onnan vettük át.

Hatásos ellenszere a csontritkulásnak, az ízületi gyulladásnak, nyugtató és emésztést segítő hatása is ismert, de a kapormag rágása kellemes leheletet biztosít. Nagy mennyiségű C-, A-, B-vitaminokat tartalmaz, valamint jelentős a folsav, réz, kalcium, magnézium, kálium és foszfor tartalma is. Gyakorlatilag kis túlzással állíthatjuk, hogy minden megtalálható ebben a “rakoncátlan” növényben, ami nem tűri a beleszólást az életébe, mert ott kel ki és terem, ahol ő akar.

Fűszerként is kedvelt ez az egynyári növény, melynek összetéveszthetetlen, jellegzetes illata van, a benne található illóolajnak köszönhetően. Az, hogy mennyi olajat találunk benne, ez függ a termőhelytől és az időjárástól.
Rengeteg felhasználási területe van még, de felsorolni is nehéz, mi mindenre jó és hatásos, mi mindent ízesít és tesz egyedivé ez a növény. Ha csak a magyar embernek oly kedves kovászos uborkára, vagy a kapros túrós rétesre gondolunk, vagy ha a kismamák tejelválasztását elősegítő tulajdonságát emeljük ki, láthatjuk, hogy ismét egy olyan természeti csoda, amely szebbé, jobbá tette a régmúlt embereinek az életét. Nekünk pedig az a kötelességünk marad, hogy mindezt adjuk tovább, használjuk és szeressük a kaprot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Starking alma

Starking alma talán az egyik legismertebb és legelterjedtebb édes ízű alma. Ezt az almafajtát Amerikában …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük