Kezdőlap » Otthon biztonság » Az otthon biztonsága

Az otthon biztonsága

“Az én házam, az én váram” a szólás szerint, és bizony igen fontos mindenki számára, hogy az otthona biztonságban legyen. Nem a lakásban felhalmozott ingóságok az igazi értékek, hanem az általa megélt meghittség, nyugalom, biztonság, mely megnyugtat a munkahelyi stressz után, megvéd a külvilágtól, kirekeszti a kívülállókat, szelektálást biztosít, kik térhetnek be, s kik maradnak kívül. Ez a privát terület mindenki számára különös értékkel bíró, az engedélyezés nélkül behatoló ezt a privát területet “mocskolja” be bejövetelével. Itt nem feltétlenül szó szerint értendő a bemocskolás. A behatoló akár semmi szennyező nyomot nem hagy maga után, de észrevehető a látogatása, mert másképp vannak a könyvek a polcon, a fiókok tartalma összetúrva, a megszokott rend helyett a káosz vette át az uralmat.

Nehéz lelkileg feldolgozni egy betörést, s ekkor törnek fel a kárt szenvedőben a gyötrő kérdések, hogy mit csinált rosszul, miért pont az Ő otthona lett a célpont. A kár felmérésekor nem kerül beszámításra a személyes kötődés bizonyos emlékeket idéző tárgyakhoz, pedig ez az igazán nagy fájdalom és veszteség, a pótolhatatlanság, az addigi élet egy darabja, melyek idegennek nem jelentenek semmit, csak a károsultnak.

Miként előzhető meg egy ilyen shock-hatás?

Először is igen körültekintőnek kell lenni, kinek, milyen információ jut az életvitelünkből, azaz, mennyire engedjük belelátni életünkbe a kívülállókat. Nem tanácsos felszínes ismeretségek pénzügyi helyzetünkről történő tájékoztatása, mint ahogy az sem, hogy pl. a fizetésünket készpénzben kapjuk esetleg, úgyszintén az sem publikus adat, hogy mikor.

Célszerű az otthon tartott általánosságban értéknek számító, tehát nagy valószínűséggel egy betörés során céltárgyként szereplő dolgokat nem egy helyen tárolni, tehát az aranyékszereket, készpénzt, ha nincs rejtett, beépített safe a lakásban, több helyen, és nem szem előtt tartva tárolni.

Bár ezek nem elegendőek az otthon biztonságához, mert szükséges a jól, több ponton zárható biztonsági ajtó, de ahhoz némileg hozzásegítenek, hogy ha már célpont lett az otthonunk, megnehezítsük az értékeink fellelhetőségét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan védhető meg az otthon? Lakásbiutonság egyszerűen

„Az én házam az én váram”. Nem ismeretlen senki előtt ez a régmúltból származó gondolat. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük