Kezdőlap » Egészséges életmód » Az öregedés

Az öregedés

Az öregedés mindenkit foglalkoztat előbb-utóbb, ezért nem tartom haszon nélkül valónak, ha néhány szóval a miértjét és a lassításának lehetséges módozatait megvilágítom.

Mint iskolai tanulmányainkból tudjuk, minden élő szervezet sejtekből áll, a szervezet hatékony működésének alapfeltétele ezen sejtek összehangolt munkája – például étkezés után megnő a vércukorszint, a hasnyálmirigy jelzést kap az emésztőrendszer felől, hogy inzulinra (egyfajta hormon) van szükség, a hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigetsejtek nekilátnak az inzulintermelésnek, a “legyártott” inzulin az emésztőrendszerbe kerül és a véráramból a vércukrot a sejtekbe juttatja energia termelés céljából. Lehet, hogy meglepő, de az emberi szervezet az energiát szén ( a cukor ugyanis szénhidrát) elégetésével (oxidáció) nyeri.

Ennyi bevezető után térjünk rá az öregedés okaira.
A sejtek élettartamát, a DNS-lánc (dezoxiribonukleinsav) végén található telomernek nevezett szakasz határozza meg, amely minden sejtosztódáskor rövidül. A rövidülő telomerszakasznak “köszönhetően” a sejtek egyre rosszabb hatékonysággal működnek azaz az általuk alkotott szervezet öregszik.
Ezt az öregedést tudjuk kedvezően vagy kedvezőtlenül befolyásolni.

Kedvezően befolyásolhatjuk, ha kerüljük olyan élelmiszerek fogyasztását, amelyek vegyi anyagokat tartalmaznak, azaz mesterségesen előállított és az élelmiszerekhez adott termékeket, pl ízfokozókat, aromákat, savanyúságszabályzókat, morzsásodásgátlókat stb. Kedvezően befolyásolhatjuk sejtjein működését -ezáltal csökkentve az öregedésüket – rendszeres testmozgással, a szükségtelen gyógyszerfogyasztás kerülésével (nagyrészt ezek is mesterségesen előállított vegyi anyagok) és a sejteket direktben pusztító élvezeti cikkek – alkohol, dohány, pszichoaktív szerek (kannabisz, amfetamin, morfinok, stb) azaz kábítószerek kerülésével.
A fentiekkel ellentétes magatartás nagyban hozzájárul a sejtek öregedéséhez, ezáltal az általuk alkotott szervezet egyre kevésbé hatékony működéséhez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük