Kezdőlap » Egészséges életmód » Az optimizmus pozitív hatással van a koleszterinszintre

Az optimizmus pozitív hatással van a koleszterinszintre

Egy koleszterinnel kapcsolatos tanulmány során a kutatók meglepő eredményre jutottak: az optimista emberek koleszterinértékei jobbak. Pontosabban: az úgynevezett “jó koleszterin”, a HDL-koleszterin aránya magasabb, ezenkívül a trigliceridszint is alacsonyabb a pozitív beállítottságú embereknél. A kedvezőbb értékek egészségügyi hatása, hogy alacsonyabb a rizikója az érelmeszesedés kialakulásának.

Angol kutatóknak már több éve sikerült bebizonyítaniuk, hogy a stressz növelheti a koleszterinszintet. Az értékek azonban nem változtak minden résztvevőnél azonos mértékben. A tanulmányból a kutatók azt a tanulságot vonták le, hogy a különbségek oka az egyének eltérő stresszkezelési stratégiája, hozzáállása. A kutatás során megállapították, hogy a legstresszesebbnek bizonyuló résztvevőknél emelkedett három év után általánosan a legtöbbet a káros LDL-koleszterin szintje – táplálkozástól, súlytól, és életkortól függetlenül.

A megfelelő stresszkezelés mellett a kiegyensúlyozott étkezés, és a rendszeres mozgás is segíthet a koleszterinszint optimalizálásában. A HDL-koleszterinszintjét célzottan, az omega-3 zsírsavakat tartalmazó élelmiszerekkel is növelhetjük. Omega-3-ban gazdagok a zsíros tengeri halak: például a lazac, hering, és a makréla. Az alma fogyasztása is hasznos lehet: egy amerikai kutatás résztvevőinél napi 75 g szárított alma fogyasztása fél év után az LDL-koleszterinszint 23%-os csökkenéséhez vezetett. A friss almában található pektin emellett segíthet a koleszterinszint csökkentésében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük