Kezdőlap » Egészséges életmód » Az optimizmus lehet a hosszú, egészséges élet kulcsa

Az optimizmus lehet a hosszú, egészséges élet kulcsa

A pozitív gondolkodás nemcsak az életminőségünket javítja: egy tanulmány szerint a várható élettartamot is növeli. A 100 000 női résztvevő segítségével végzett kutatás megmutatta, hogy a pozitív beállítottságú nőknél kisebb az esélye a szívbetegségek kialakulásának, mint a pesszimistáknál. Korábbi kutatások során már kiderült, hogy azoknak a pácienseknek, akik egy szív-, vagy tüdőoperáció után optimistábban álltak az élethez, állapota gyorsabban javult, és hamarabb térhettek vissza a munkahelyükre.

Pontosan még nem sikerült meghatározni, hogyan, és milyen mértékben hatnak a pozitív gondolatok az egészségre. Bizonyított tény azonban, hogy az optimista beállítottság az egészséget gyakran kedvezően befolyásolja, és ezáltal a várható életkort is növeli. A kutatók valószínűsítik, hogy a pesszimizmus káros hatásait a stressz testi következményei okozzák. Stresszhelyzeteknek a szervezetünk kortizolt, és adrenalint választ ki – a szívfrekvencia növekszik, a légzés felületessé válik, az anyagcsere folyamatai felgyorsulnak. Amennyiben ez az állapot tartóssá válik, kedvezőtlen egészségügyi következményekkel járhat, hosszú távon akár súlyos panaszokhoz vezethet.

A stresszreakciók megfelelő kezelése tehát rendkívül fontos. Egy, 750 háborús veterán részvételével végzett kutatás eredményei szerint a depresszió, és a poszttraumatikus zavarok kialakulásának esélye annál alacsonyabb volt, minél optimistábban álltak életükhöz a kísérleti alanyok. A pozitív beállítottság súlyos traumák után is segítségünkre lehet a továbblépésben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük