Kezdőlap » Betegségek » Az omega-3 zsírsavak pozitív hatásúak lehetnek daganatos megbetegedések esetén

Az omega-3 zsírsavak pozitív hatásúak lehetnek daganatos megbetegedések esetén

A tengeri halakban található omega-3-zsírsavak csökkenthetik a rákos daganat méretét, és enyhíthetik a kemoterápia mellékhatásait – mutatta meg egy egyiptomi kutatás.

A tanulmány során a DHA nevű omega-3 zsírsav hatásait vizsgálták. A DHA fő forrásai a tengeri halak, például a lazac, és a hering. A kutatók különböző DHA-mennyiségeket adtak be olyan – speciális tenyésztésű – egerekbe, melyek hajlamosak voltak a spontán tumorképződésre. Az eredmény: a tumor a kísérleti feltételektől függően 40-80%-ban visszahúzódott. A zsírsav tehát gátolta a rákos daganat növekedését – állapították meg a kutatók.

A további vizsgálatok során a biokémikusok cisplatint (egy kemoterápiás szert) adtak a rákbeteg egereknek, amely a terápia során károsítja a vesét. DHA adagolása esetén nemcsak a kemoterápia hatása javult, hanem a vese károsodása is csökkent. A kutatók remélik, hogy az omega-3-zsírsavak embereknél is hasonlóan hatásosak lehetnek a daganatos megbetegedések kezelésében. Elsősorban a kemoterápia mellékhatásainak csökkentésében jelentene fontos előrelépést, ha a kísérlet eredménye emberekre is átvihető lenne. Az orvosok ezenkívül az omega-3-zsírsavaknak számos pozitív hatást tulajdonítanak. Az értékes zsírsavak kedvezően befolyásolják az anyagcsere-folyamatokat, és bizonyos betegségek ellen is védelmet nyújthatnak. A megfelelő omega-3-bevitel segíthet például a szív-, és érrendszeri panaszok, vagy a neuralgiás fájdalmak megelőzésében. Az omega-3 zsírsavak fő forrásai a tengeri halak. Vegetáriánusok számára megfelelő alternatíva lehet a lenmagolaj.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük