Kezdőlap » Egészséges életmód » Az olajos magvak segíthetnek fittnek maradni időskorban is

Az olajos magvak segíthetnek fittnek maradni időskorban is

Időskorban is fittnek maradni, és sokáig élni – mindannyian ezt szeretnénk. Egy hosszú távú, 30 éven át tartó tanulmány megmutatta, hogy az olajos magvak rendszeres fogyasztása csökkenti a különböző megbetegedések rizikóját, és növeli a várható élettartamot. Azoknál például, akik étrendjében a dió rendszeresen szerepelt, a halálozási rizikó jelentősen alacsonyabb volt, mint azoknál, akik nem fogyasztottak olajos magvakat.

A kutatás során 119 000 férfi, és nő étkezési szokásait vizsgálták. Az eredmény: az olajos magvak, függetlenül attól, milyen fajtájúak, hogy pörkölten, vagy nyersen, sósan, vagy sózatlanul fogyasztották őket, növelték a várható élettartamot. A szívbetegségek okozta halál kockázata 29%-kal, a daganatos megbetegedések kockázata 11%-kal alacsonyabb volt ebben a csoportban. Azoknál a résztvevőknél, akik rendszeresen, vagy hetente több, mint hét alkalommal fogyasztottak olajos magvakat, átlagosan 20%-kal volt alacsonyabb a halálozási kockázat.

A tanulmány ezenkívül ellentmond annak a feltételezésnek, miszerint az olajos magvak kövérítenek. Az eredmények ennek épp az ellenkezőjét mutatják. Az olajos magvakat fogyasztó résztvevők átlagosan alacsonyabb testsúlyúak voltak, mint azok, akik étrendjében a magvak nem szerepeltek. Az olajos magvak ugyan zsírban gazdagok, azonban magas fehérjetartalmuk elősegíti a jóllakottságérzet kialakulását: aki sokat eszik belőlük, kisebb eséllyel fogyaszt például édességeket. Ezenkívül értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, például magnéziumot, kalciumot és B-vitaminokat tartalmaznak. Agyunk számára is kitűnő táplálékot jelentenek: kedvezően befolyásolják energiaellátását, és a sejtmegújulást. Azoknál, akik egészségesek, és karcsúak szeretnének maradni idősebb korukban is, az olajos magvak rendszeres fogyasztása hozzájárulhat céljuk eléréséhez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük