Kezdőlap » Látnivalók » Az ókori Palmíra városa

Az ókori Palmíra városa

A római légiók 1800 éve kezdtek hozzá, a ma romjaiban is impozáns város építésének. A romváros felett emelkedő sziklás dombot, keskeny szurdok szeli át, jelezve, hogy a még csontszáraz éghajlaton is lehetnek felhőszakadások. Az arab erőd, ha úgy tetszik citadella, a keresztes háborúk idején épült. A környező sziklás hegyoldalakból alászivárgó csapadékvíz biztosította az oázis fennmaradását, a citadella pedig a város védelmét. A romváros az éjszakai megvilágításban is érzékelteti: Palmíra méltán került fel az UNESCO világörökség listájára. Már krisztus születése előtt 330 körül Nagy Sándor uralkodása idején, Palmírán haladtak át a földközi tenger városait, és Mezopotámiát összekötő karavánutak. Terebélyes oázisát az Aqua nevezetű bővizű forrás látta el ivóvízzel. Nagy Sándor uralkodását követően az oázisvárosból arab hercegség lett.
A város közelében van a Halottak Völgye, a híres toronysírokkal. Az egyes tornyok emeleteit lépcsőkön lehetett megközelíteni. Az első emelet, egyféle fogadóterem volt, a sírkamrák a második szinten helyezkedtek el. Egyes tornyokban megmaradtak a freskókkal díszített fogadótermek is, a legszebbek a gazdag családok temetkezőhelyei voltak.

Palmíra annak köszönhette gazdagságát, hogy itt cserélt gazdát a Kínából származó selyem, az Indiából érkező indigó, a gyapjú, az Arábiából származó tömjén, és drágakő.

Palmíra legfontosabb haszonnövénye a datolyapálma. A datolyaszüret szeptembertől decemberig tart. A rómaiakat követően krisztus után 266-tól a messzi földön szépségéről híres Zenubia királynő uralkodott. Meghódította Szíria kisázsiai részét, valamint Etiópiát, és sikereitől vérszemet kapva, magának Rómának a meghódítására indult. Seregeit azonban legyőzték, és Zenubia fogságba került. A rómaiak aztán kirabolták, és jórészt le is rombolták Palmírát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Festői szépségű fjordok

Sajnos keveseknek adatik meg, hogy Norvégiába repüljenek, pedig a meredek sziklafalak övezte smaragd öblöket mindenkinek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük