Kezdőlap » Gyógyszerek » Az izgató gyógyszerek

Az izgató gyógyszerek

Az olyan gyógyszerek összefoglaló neve, melyek a központi idegrendszer, elsősorban a nagyagykéreg és a kéreg alatti központok ingerlékenységét fokozzák. Hatásuk alapján csoportosíthatjuk őket. A koffeint és sóit a gyógyászatban a központi idegrendszert, főleg az agykérget izgató, a szellemi tevékenységet javító, fáradtságot csökkentő, valamint az agyalapi vegetatív központokat serkentő hatásuk alapján általános gyengeség, kimerültség, neuraszténiás panaszok gyógykezelésére használják. A mindennapi gyakorlatban a szellemi teljesítőképesség fokozására alkalmazzák: feketekávé, kávé. A fenil-alkil-amin származékok és a metilfenidát származékok az agykérget és a szimpatikus idegrendszeri központokat izgatják. Hatásuk a koffeinnél erősebb és tartósabb.

Alkalmazásuk szellemi kimerültség, depresszió, melankólia gyógykezelésében indokolt. Hozzászokás igen valószínű. A nyúltagybeli légző és vérkeringést befolyásoló központ ingerlékenységének útján hat a pentametazol, a koretamid, a pikrotoxin és a kámfor. E központok bénulásával járó betegségek és mérgezések kezelésére használatosak. A görcskeltők, sztrichnin és származékai fokozzák az érzékszervek érzékenységét, a tapintás, a hallás és a látás élességét. A gyógyászatban alkalmazzák kimerültség esetén, agyalapi és gerincvelői központokat izgató hatásuk révén pedig az e központok bénulásával járó mérgezések és betegségek gyógykezelésében. Nagyobb adagjaik görcsöt okoznak, elnevezésük annak alapján történik.

Hallucinogének, vagy fantasztikumok néven azokat a gyógyszereket foglaljuk össze, amelyek a nagyagykéreg pszichés tevékenységeket szabályozó központjait izgatják, hallucinációkat, múló jellegű elmebajra emlékeztető tüneteket okoznak. E gyógyszercsoport legjellemzőbb képviselői a Cannabis sativa Indica gyantájából készülő hasis és a lizergsav-dietilamid. A gyógyászatban az e szerek által előidézett állapotot pszichiátriai diagnosztikumként, úgy nevezett modell pszichózis előidézésére használják. Túladagolása nagyfokú nyugtalansággal, szorongó érzéssel, fokozott reflexekkel, izomrángásokkal és görcsökkel járó életveszélyes mérgezéshez vezethet. A kábítószerek csoportjába tartoznak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire is jó a Neo Citran?

Ez egy belsőleges por felnőtteknek, ami a megfázás során kialakult láz, torokfájás, fejfájás, izomfájdalom,- illetve …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük