Kezdőlap » Fitnesz » Az ivás fittebbé teszi a sportolókat

Az ivás fittebbé teszi a sportolókat

Az emberi szervezet csaknem összes működési folyamatához vízre van szükség. Megfelelő folyadékbevitel híján nem sokáig maradnánk életben. Aki eleget iszik, egészségesebben él – sportolóknak a folyadékfogyasztás ezenkívül a teljesítőképesség javításában is segíthet.

A sporttevékenység alatti fokozott izzadás következtében szervezetünk nemcsak folyadékot, hanem értékes ásványi anyagokat, nyomelemeket is veszít. Ha a reakcióképességet, állóképességet, és kondíciót stabilan szeretnénk tartani, az elvesztett folyadékot, és anyagokat pótolni kell. A megfelelő időpont kiválasztásán az edzés hatékonysága is múlhat. Fontos, hogy apránként, kis kortyonként igyunk: súlyzós edzés során akár minden rövidebb szünetben. Ha sok folyadékot fogyasztunk egyszerre, eltelíti a gyomrot, és intenzív megterhelés hatására hányingert okozhat.

Egy intenzív edzést végző férfi 30 perc alatt akár egy liter folyadékot is veszíthet. Ha nem pótolja a folyadékot, a dehidratáció rontja az állóképességet. Az edzés előtt, közben, és után is rendkívül fontos az elegendő ivás. Az ásványvíz, a hígított almalé, és a sportitalok is megfelelnek a célra. Utóbbiaknál ügyeljünk arra, hogy tartalmazzanak szénhidrátokat, és pótolják azokat az ásványi anyagokat, melyek az izzadtsággal távoznak a szervezetből. A mesterséges vitaminokkal dúsított italok szükségtelenek, és nem ajánlottak. Aki a vitaminokkal szeretné javítani sportteljesítményét, ideális választást jelentenek a számára a frissen facsart gyümölcsitalok, zöldséglevek, turmixok. Az alkoholmentes sör is megfelelő sportital: szénhidrátokat, és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állóképességi edzés: végezhető reggel, üres gyomorral?

Vannak, akik már a reggeli órákban, munkaidő előtt futni mennek – és délután, miután végeztek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük