Kezdőlap » Internet » Az iternet technikai felépítése

Az iternet technikai felépítése

Az internet a felhasználók sokaságát köti össze oly módon, hogy lehetővé teszi bizonyos elosztott rendszerek működtetését. Ilyen rendszer a World Wide Web (WWW). Maga az internet egy IP-alapú (internet-protokoll) hálózat. Ez a protokoll alapot nyújthat többféle helyi és távolsági hálózatnak, intranetnek, stb. Így az internet technikai felépítése csak még nagyobb teret ad a korlátok nélküliség eszméjének. Hiszen az adatok számtalan és sokféle csatornán áramolhatnak szerte a világban: hálózati kábeleken, telefonvonalakon, kommunikációs műholdak segítségével.

Az internet egy központok nélkül létező közeg, melynek nincs felsőbb hatalma, például kormány vagy karhatalma. Mivel az internet ellenőrzéséhez a hagyományos eszközök kevésnek bizonyulnak, így a világháló az „őt” érő rágalmakat, támadásokat szinte levedli magáról. Sok esetben hiába tiltja el egy nemzeti szabály, vagy bírósági ítélet egy adott cselekedettől a felhasználót, ha egy külföldi szerveren folytathatja tevékenységét. Mellesleg ugyanazok a technikai lépések szükségesek egy hazai és egy külföldi szerveren történő információ-elhelyezéséhez is. Az internet tehát inkább egy adat- és információ átviteli mód, mint sem eszköz.

Verebics János szerint a szabadság korlátozhatatlanságának hirdetése az interneten tulajdonképpen egy magasabb erkölcsiség megnyilvánulása. A hálózat társadalmának magasabb erkölcsisége. Az internet védelmében fellépők egy felsőbbrendűség ethoszt, erkölcsöt, magatartást követnek. A szabadság védelmezése az írott jogszabályt érvényteleníti előttük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan találjunk az interneten külföldi levelezőtársakat?

Az internet rendkívül hasznos dolog, ha figyelünk veszélyeire akkor biztonságosan juthatunk róla információkhoz, szórakozhatunk vagy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük