Kezdőlap » Növények » Az ismert erdei gombák

Az ismert erdei gombák

Gombák melyeket ha erdőkerülő az ember akkor sokszor lát. De tudjuk is hogy milyen gombák ezek?Sok gomba fajta amik a fákon megtalálhatóak sajnos a fát is megöli. Szimbiózisban él vele de sajnos farontó. Szépek ránk nem halálosak de sajnos a fákra igen.

Bükkfatapló(Fomes fomentarius)
Elégé nagy termetű gombák fajához tartozik. Mókás kinézete miatt sokan felismerik hisz egy ló patára hasonlít. Strapabiro gombák közé tartozik vastag igen kemény fakeménységű. Színe szürke belseje rozsdabarna. Mint a neve is mutatja általában a bükkfákon található meg. Tudósok azonban észre vették hogy egyre gyakrabban a nyírfákon is megtalálható ,mivel ez egy élősködő gomba fajta. A megtámadott fát sajnos elpusztítja. Védekezni nem igen lehet ellene és leszedése se egyszerű. Keménysége és szívóssága miatt. Többnyire a talaj felett a fa törzsén illetve az ágakon jelenik meg.

Lepketapló(Trametes versicolor)
Legyező vagy félkör alak rá a legjellemzőbb. Virágsziromszerűen csoportokba verődve együtt teremnek. Nevét arról kapta hogy ha az ember rá néz mintha ezernyi lepke szárnyat látna. Sajnos ö is egy élősködő farontó kártevő gomba. Nagyon sokszínű sávos vagy tarka bársonyos szín rá a jellemző. Ö is a szívósabb gomba félék közé tartozik, elégé tömör .Általában lombos fák tuskóján,törzsén, korhadó fa ágain jelenik meg.

Pecsétviasz-gomba(Ganoderma lucidum)
Mint a neve is mutatja fényes kemény kéreg fedi (mintha lakkozva lenne).A taplók csoportjához sorolják. Sötét gesztenye vörös a kérge ám a szegénye fehéres citromsárga színben pompázik. Kalapra emlékeztető alakjához illeszkedő hosszú tönkje van. Ö az erdők talaján található meg. Ennek ellenére ö is élősködő hisz a fagyökerein élősködik. Ö is a szívósabb gombákhoz tartozik fa keménységű.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük