Kezdőlap » Betegségek » Az inzulin rezisztencia

Az inzulin rezisztencia

Ezzel a kifejezéssel manapság sok esetben csak azok a nők találkoznak, akik már régóta vágynak egy kisbabára, de valamiért ez nem sikerül. Ekkor általában elkezdődik az orvosi kivizsgálások folyamata, többféle orvos bevonásával, és jó esetben a gyermek után vágyakozó nő eljut egy endokrinológushoz, aki ezt a diagnózist állítja fel. Ebben az esetben az adott orvostól függ, hogy milyen “gyógymódot” ajánl a betegnek. Az inzulin rezisztencia – rövidítve IR – ugyanis nem más, mint a cukorbetegség fordítottja. Szokták a cukorbetegség előszobájának is nevezni. Lényege abban áll, hogy jóval több inzulin termelődik, mint az elfogadható lenne. Ebben áll a csapdája is. Alacsony a vércukorszint, édeset kíván a beteg, de amint elfogyasztja megemelkedik a vércukorszint, és ezzel egy időben megkezdődik az inzulintermelődés is.

Csak az a probléma, hogy akár sokszorosa is lehet a normál értékekhez képest, és ez a magas érték leviszi a vércukor értéket, és ismét jön az édesség. Ebből sajnos csak úgy lehet kilépni, ha az ember diétázik. Ez a diéta az egyik alappillére a gyógyításának. Ez a diéta szigorú szabályokra épül, kicsit hasonlít a cukorbetegek diétájához is, lényege a napi ötszöri étkezés kis adagokban, a szénhidrátok minimális és körültekintő fogyasztása, valamint annak a a biztosítása, hogy a vércukorszint viszonylag állandó magassága folyamatosan fenntartott legyen. A második pillér, amire a kezelés épülhet, az a mozgás. Lehetőleg rendszeresen, hetente minimum háromszor szükséges beiktatni valamilyen mozgásformát. Eddig a kezelés menete semmiben nem különbözött az egészséges életmód követelményeitől.

Ezt a kettőt kivétel nélkül minden orvos a kezelés részeként ajánlja. A harmadik oszlopa a gyógykezelésnek, az a gyógyszeres kezelés. Léteznek metformin nevű hatóanyaggal készült gyógyszerek, amelyek cukorbetegek részére készültek elsődlegesen, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az inzulin rezisztencia kezelésében is kiválóan helyt állnak. Ezt azonban nem minden orvos írja fel a diagnózist követően, sokan először a diéta és a mozgás eredményességében bíznak, és a gyógyszeres kezelést csak abban az esetben kezdik, ha a kettő együttesen nem elég ahhoz, hogy a inzulin értékek a normális tartomány felé közeledjenek. Ezek alkalmazásával viszont eredményesen kezelhető az inzulin rezisztencia, ami sok esetben pedig a várva várt terhességet is meghozhatja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük