Kezdőlap » Internet » Az internet korlátozás székesfehérvári és külföldi esete

Az internet korlátozás székesfehérvári és külföldi esete

Egy székesfehérvári volt polgármesteri hivatali dolgozó egy írást tett közzé az Extra.hu és a Nexus szerverein, melynek következtében a jegyző feljelentést tett a Btk. 179. § (2) bekezdése b./ pontja szerint minősülő nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége, valamint a Btk.47 180. § szerinti becsületsértés vétsége bűncselekmények törvényi tényállásának megvalósítása miatt. A polgármester az elkövető ellen a Btk. 179. § (2) bekezdése b./ pontja szerint minősülő nagy nyilvánosság előtt elkövetett, és c./ pont szerint minősülő jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett, valamint a Btk. 180. § szerinti becsületsértés vétsége bűncselekmények törvényi tényállásának megvalósítása miatt tett feljelentést. Ezen kívül a polgármesteri hivatal egyik hivatalnoka, és a jegyző tanácsadója is feljelentést tett az ügyben. A fent említett írás korrupciós vádakkal gyanúsította meg a feljelentést tevőket.

A sértettek jogi képviselői felszólították mindkét szolgáltatót arra, hogy távolítsák el a szerverükről az oldalt – de erre csak az Extra.hu volt hajlandó –, valamint helyreigazítást kért. A helyreigazítás alól mindkét szolgáltató kibújt. Az ügy abból kifolyólag nem került bírósági szakaszba, hogy a tárgyalásra kitűzött napon a magánvádlók egyike sem jelent meg, s ez az eljárási törvény alapján vádelejtésnek tekintendő.

A Godfrey vs. Demon Internet esete: Ezt tekinthetjük az internetes véleménynyilvánítással kapcsolatos legérdekesebb esetnek, ugyanis a bíróság ebben az ügyben állapította meg legelőször az internet-szolgáltató felelősségét a felhasználók által elhelyezett tartalomért. Nagy-Britannia egyik legnagyobb szolgáltatójának szerverein működő vitafórumon rágalmazták a brit perlekedőt, atomfizikust, Godfreyt. A bíróság elmarasztalta a Demon Internetet azzal a magyarázattal, hogy a szolgáltató köteles ellenőrizni, hogy a hírcsoportokra milyen információkat küldenek és hogy mik kerülnek fel.
Az internetezők világában ez az ítélet óriási felháborodást váltott ki, hiszen a bíróság döntése korlátozza a publikálási és hozzászólási szabadságot. Másik oldalról nézve viszont a döntés teljesen jogos volt, hiszen Godfrey rágalmazása nem egészen felel meg a jogi előírásoknak. Figyelembe véve az internet egyes tulajdonságait is, a bíróság talán rosszul döntött.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan keressünk állást az interneten?

Amint eldöntik az emberek, hogy dolgozni szeretnének bizonyos tényezők miatt, mint például a pénzhiány azonnal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük