Kezdőlap » Internet » Az internet Finnországban és Magyarországon

Az internet Finnországban és Magyarországon

Finnországban, az ezer tó országában 2010. július 1-től (az erről szóló törvény hatálybalépésének napjától) minden állampolgár számára alkotmányos alapjoggá vált a széles sávú internethez való hozzáférés joga. A finn Közlekedési és Hírközlési Minisztérium jogtanácsosa a következőt nyilatkozta: „Úgy gondoljuk, hogy a 100 Mbps-es hálózat egy olyan dolog, ami nélkül nem lehet élni egy modern társadalomban.” Finnország esete azért is különleges, mert a lakosság 95%-a számára elérhető volt az internet már az új törvény meghozása előtt is. A finn települések egymástól távol, elszórtan helyezkednek el, ezért nehézkes lesz a hálózat kiépítése az országban. Ez egy igen jelentős előrelépés, főleg európai szinten tekintve, viszont vannak hátulütői is az új finn törvény rendelkezéseinek. Ha belegondolunk, így sokkal nagyobb tért hódít ugyan a világháló az országban, de a nem kívánt tartalmakat nem szűrhetik meg, nem korlátozhatják.

Hazánk az élmezőnyben
„A Freedom House által végzett kutatás szerint, – mely 47 országot vizsgál és az internet, valamint a digitális média átfogó értékelését célozza – a rangsorban Magyarország az előkelő 5. helyen végzett, Észtország, az Egyesült Államok, Németország és Ausztrália mögött. A felmérés egy 21 kérdéses kérdőív alapján készült különböző témakörökben – internet-hozzáférés, cenzúra, internetes tartalom korlátozása, szűrése, esetleges jogsértések következményei. A világháló működését csak „váratlan támadások, szükséghelyzet, válság esetén vagy honvédelmi célból” lehet szüneteltetni. A közösségi oldalakat, a blogszolgáltatásokat minden nehézség nélkül elérheti bárki, aki Magyarországon internettel rendelkezik. Hazánkban a szűrések, korlátozások nem ismertek, illetve nem alkalmazottak, tehát minden internetre felkerülő tartalom szabadon megtekinthető anélkül, hogy azt bármilyen szankció követné. A polgári és a büntetőjogi szabályozás keretében rendelkeznek a szerzői jogi jogsértésekről. A 2012. január 1-től hatályos Alaptörvényünk védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét is, de az internet használata nem köthető konkrét szabályozáshoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fasizmus az interneten

Tipikus internetes ellentmondásokról beszélhetünk akkor, mikor egy adott ország által legálisnak elfogadott téma egy másik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük