Kezdőlap » Fitnesz » Az intenzitás fokozása súlyzós edzésen extralassú ismétlésekkel

Az intenzitás fokozása súlyzós edzésen extralassú ismétlésekkel

A súlyzós edzés gyakorlatainak végrehajtási ideje ismétlésenként általában 3-5 másodperc. Az extralassú ismétlések bevetése egy ismertebb intenzitásfokozó technika. Az intenzitásfokozó módszereket akkor ajánlott alkalmazni, amikor az izmaink fejlődése lelassul. A szokatlan impulzusok segíthetnek túljutni a testépítők által “platónak” nevezett szakaszon.

Az extralassú ismétléses technika számos előnnyel bír. A többi intenzitásfokozó módszerrel ellentétben kezdők számára is alkalmazható: kizárja a csalás, és a lendületvétel lehetőségét. A súlyzó lassú emeléséhez, és visszaengedéséhez kizárólag izmaink erejét használjuk fel. A másik előny a biztonság: ennél a technikánál a sérülésveszély csaknem a nullával egyenlő. A legtöbb sérülés az erősítő edzések során a gyakorlat hirtelen megállítása, vagy indítása közben keletkezik. Ilyenkor ugyanis szakadás keletkezhet az ínszalagokban, izomszövetben, vagy az inakban. A lassú ismétlések kizárják ennek lehetőségét. A testépítők ezenkívül azt hangsúlyozzák a módszerrel kapcsolatban, hogy a mozgáspálya meghosszabbítását is lehetővé teszi.

Az alkalmazott súly megválasztásával legyünk óvatosak. Ha például 40 kilót lassan mozgatunk meg, akár kétszer annyinak is érezhetjük. A leengedési, és a felemelési fázis 15-15 másodpercig tartson. A guggolásnál, és a fekvenyomásnál kockázatos lehet a technika: ha mégis megpróbálnánk, kérjük edzőtárs segítségét.

Miért olyan hatékony a módszer?
Az edzés eredményessége attól is függ, mennyi izomrostot dolgoztatunk meg. Az extralassú ismétlések során az izomrostok gyorsan kifáradnak, így egyre több rostnak kell bekapcsolódnia a munkába ahhoz, hogy végre tudjuk hajtani a mozdulatot. Pozitív mellékhatás, hogy a lassú edzés látványosabban bedurrantja az izmainkat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük