Kezdőlap » Fitnesz » Az intenzitás fokozása súlyzós edzés során: a részismétlések

Az intenzitás fokozása súlyzós edzés során: a részismétlések

Az intenzitásfokozó technikák hasznosak lehetnek akkor, ha az izomfejlődés lelassul, vagy átmenetileg leáll. A különleges módszerek által biztosított szokatlan terhelés ösztönözheti izmainkat a növekedésre. Elképzelhető, hogy egy-egy gyakorlatból már nem lennénk képesek több szabályos ismétlésre, mégis érezzük, hogy még nem merítettük ki teljesen az izmokat. Ebben az esetben jöhetnek jól a részismétlések. Az úgynevezett “égetések” a szabályos sorozatok végén beiktatott néhány részismétlést jelentik.

A bicepszedzés során kifejezetten hasznos lehet a módszer. Ha például egy sorozatban 10 szabályos ismétlést sikerült elvégeznünk, de a tizenegyedik már nem menne, valószínűleg még 3-4 alkalommal meg tudjuk mozgatni a súlyt, rövidebb, 15-20 centiméteres mozgáspályán. A részismétlések égő érzést váltanak ki a célizomban, ami a gyakorlat befejezése után is megmaradhat néhány percig. A fájdalom miatt ne ijedjünk meg: ez csak azt jelenti, hogy sikerült olyan izomrostokat is bevonnunk a mozgásba, amelyeket a szabályos ismétlés nem terhelt megfelelően.

A részismétléseken alapuló edzéstechnika a 7-7-7 módszer. Elsősorban bicepsz, tricepsz, és vállgyakorlatoknál alkalmazható. A lényege, hogy egy adott gyakorlatból végzünk 7 teljes ismétlést, ezután következik 7 részismétlés a mozgáspálya felső szakaszában, majd további 7 az alsó szakaszban. Értelemszerűen ehhez a technikához kisebb súlyt válasszunk, mint amekkorával egyébként végezzük a gyakorlatot. A 7-7-7 módszert edzésenként csak néhány alkalommal, lehetőleg a tréning vége felé alkalmazzuk: a részismétlések rendkívüli terhelést jelentenek izmainknak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük