Kezdőlap » Egészséges életmód » Az illóolaj története

Az illóolaj története

Számos ókori kultúra ismerte és alkalmazta az illóolajokat.
Növények különböző részeiből nyerték ki az eszenciákat, hidegen történő sajtolással, desztillálással vagy gőzöléssel.

Babilónia volt a fűszernövények egyik fő szállítója, bőven használták maguk is a mindennapokban a különböző aromákat. Főleg testápolásra, illatosításra használták, de elsősorban a papság tevékenységeiben kapott nagy szerepet. Nélkülözhetetlen volt különböző szertartások, ünnepek alkalmával. A templomokban az istenek dicsőítésére más-más füstölőket gyújtottak. Mirhát áldoztak a holdistennőnek, tömjént a Napistennek.Ebből fakadóan leggyakrabban ezekből a növényekből készültek füstölők. Elmélyedésre, a lélek megtisztítására a kakukkfű, a cédrus és a boróka volt a legkedveltebb.

Az egyiptomi halottak mumifikálásnál szintén használtak illóolajokat, mivel felismerték azok konzerváló és baktériumölő hatását. Az egyiptomiak gyógyításban is alkalmazták a növényi eszenciákat. Híresek voltak gyógynövénykertjeik, amelyekben arábiai, indiai és afrikai növényeket termesztettek.
A görög és a római kultúrákban szintén nagy mennyiségben használtak különböző aromákat. Kedvelték a zsályát, szinte minden betegségre alkalmasnak találták. A házak levegőjét kakukkfűvel tisztították, és az erdei fenyőt is nagy becsben tartották.

A kínaiak Gyógynövény Könyve több, mint 300 növényt ismertet. Fájdalom-és lázcsillapításra, köhögésre és járványok idején ők a gyömbért a borsot, szépségápolóként pedig a jázmint részesítették előnyben.

Európába főleg a keresztes háborúból hazatérő katonák hozták magukkal a fűszernövényeket. A szerzetesek a kolostorkertekben termeszteni kezdték, illetve illóolajat is készítettek belőlük.
Ma már bizonyított, hogy elődeinknek igaza volt, az illóolajok a gombák, vírusok, baktériumok szaporodását gátolja, valamint fájdalomcsillapító hatásuk is van. Az aromaterápiában a növényi eszenciáknak ezt a hatását alkalmazzák sikeresen mind pszichés, mind fizikai problémák esetén.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Koffein – barát vagy ellenség?

Mi a koffein? A koffein izgatószer, ami növeli az éberséget, koncentrációt és az állóképességet. Leggyakrabban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük