Kezdőlap » Családi élet » Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra szorulnak. Szükségük van testi ellátásra, de éppen előrehaladott koruk miatt még inkább lelki támaszra is. Olyan szeretettel kell foglalkozni velük, amilyent mi is szeretnénk majd idős korunkban saját gyermekeinktől élvezni. Ellátásuk olykor szinte megoldhatatlan feladatnak látszik.

Az egyre szaporodó családban talán külön szoba sincs számukra, ahol békésen meglehetnének. Nincs, aki otthon maradjon velük, ha ápolásra szorulnak. Még nehezebb a helyzet, ha egyedül maradt szülőről kell gondoskodni. Idős embernek nem kis lelki megrázkódtatást jelent, ha megszokott életmódján változás áll be. De sokszor még ha javul is a helyzet, ha például megszokott otthoni körülményeinél jobb szociális otthonba kell mennie, akkor is megsínyli. Persze a szociális otthonnal kapcsolatban vannak előítéletek is. Az öregek úgy érezhetik, hogy a gyerekek bedugták őket valahova, csak hogy megszabaduljanak tőlük. Ugyanezért egyes tapintatos fiatalok fel sem merik tenni a kérdést, félnek, hogy megbántanák vele az öregeket. Nem beszélve a szomszédokról, mit szólnának hozzá.

Hogy ezt a kérdést ki hogyan oldja meg, mindenkinek lelkiismereti kérdés. Természetes, hogy valamikor elérkezik az a korszak, amikor az idős szülők betegek, magukkal tehetetlenek lesznek. Ezt a lehető leghumánusabban kell mindenkinek megoldania, figyelemmel az idősek természetére, kívánságaira. Vannak, akik szívesen élnek közösségben, hasonló problémájú emberek között, vagy azért választják maguk a szociális otthont, mert nem akarnak a fiatalok terhére lenni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne látogassák őket, vagy most már megfeledkezhetnek a születésnapokról, névnapokról, és nem jelentheti azt sem, hogy ne üljenek ünnepen a család asztala körül. De ha az idős szülő nem szívesen venné ezt a megoldást, amíg lehet kerüljük el. Tudnunk kell, hogy vannak életünknek korszakai, amelyek nehezebbek, de mégis emberhez méltóan kell helyt állni bennük, méghozzá úgy, hogy saját családi életünk harmóniáját is megőrizzük. Ha az idős beteg szülő állapota olyan, hogy lehetetlen magára hagyni és a saját lakásában sem helyezhető el, akkor többnyire nem marad más megoldás, mint az intézetben való elhelyezés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk látványos akváriumot viasz-zseléből?

A zselégyertyából nagyon szép, látványos akváriumot készíthetünk. Ehhez a legmegfelelőbb a színtelen zselé, mivel abban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük