Kezdőlap » Látnivalók » Az ezeregy éjszaka városa: Szamarkand

Az ezeregy éjszaka városa: Szamarkand

A selyemút mentén fekvő város 2500 éves. Szamarkandot azonban nem csak épületei, és hadjáratai tették híressé, hanem az ezeregy éjszaka meséi is. A keleti romantika átjárja az épületeket, a terek, utcákat, még a levegőben is érezni, bár ez inkább az illatos tömjénnek köszönhető.

Az óváros közepén található Guri Amir, az uralkodó sírja. Korábban senki nem építkezett ilyen monumentálisan, ennyi arannyal, saját dicsőségét különleges építményekkel hirdette.
Arannyal díszített tető alatt őrzik dinasztiája, a Timuridák emlékét. Életét 1405-ben vesztette el egy kínai hadjárat során, de testét Mauzóleumában őrzik, akárcsak két fia testét is. A Mauzóleum falait Korán idézetek díszítik: „Boldog az, aki még az előtt távozik a világból, mielőtt feleslegessé válna a világ számára.”
A kupola sztalaktit díszítése aranyozott kartonpapírból készült, amit saját építőmesterei találtak fel, s az épületek csodás színekben pompáznak, az aranytól a kékig.

Szamarkand legbecsesebb része a Regisztán. Hat kereskedelmi útvonal futott itt össze hajdanán, végtelen hosszúságú karavánok, és különféle áruk a világ minden részéről érkeztek ide.
A három monumentális Medreszét- iszlám főiskolát később építették. A legszebb Medresze unokájától, a tudós Ulugbektől származik. A Regisztán Szamarkand szimbóluma.
A Korán iskolákban, Medreszékben gyűltek össze, a belső udvarokban arab nyelvet, kaligrafiát, matematikát, csillagászatot tanítottak. Az uralkodó Szamarkandot a tudás központjává akarta tenni.

A lélegzetelállítóan szép épületegyüttest damaszkuszi és azerbajdzsáni keramikusmesterek, indiai gipszmunkások, és anatóliai kőfaragók alkották.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük