Kezdőlap » Egészséges életmód » Az evőeszközök befolyásolhatják az ízérzékelést

Az evőeszközök befolyásolhatják az ízérzékelést

Meglepő, de igaz: az, hogy villával, vagy kanállal eszünk, az ízérzékelésünket is befolyásolhatja. Ezenkívül az evőeszköz anyaga is szerepet játszik abban, milyen ízűnek találjuk az ételt – állapították meg a kutatók.

Villa, vagy kanál? Egy brit kutatás eredményei alapján az evőeszköz az étel ízét is befolyásolja. A különböző evőeszközökkel tudat alatt különféle ízvilágokat kötünk össze: a kanállal például gyakran eszünk édes ízű ételeket, a kést általában a laktató, fűszeres fogásokhoz használjuk. Az agyunk ezt megtanulja, és az ízérzékelést az evőeszközhöz párosított ízvilághoz igazítja – foglalják össze a kutatók a tanulmány eredményeit.

A vizsgálatok során a pszichológusok az evőeszköz formájának hatását tesztelték az étel ízére. A 30 kísérleti alanynak egy szelet enyhébb aromájú, és egy szelet érett, fűszeres sajtot kellett egy kés, fogpiszkáló, villa, vagy kanál segítségével megkóstolnia. A résztvevők a késről elfogyasztott darabot érezték a legsósabbnak.

Az evőeszközök mérete, és anyaga is befolyásolja az érzékelt ízt. Egy másik kísérlet 35 résztvevője egy joghurtot 5 különböző kanállal kóstolt meg. Az evőeszközök között volt két teáskanál, két műanyag evőkanál, melyek közül az egyik nehezebb volt, illetve egy műanyag, de nemesacélnak kinéző kanál. Nyilvánvalóan nem az evőeszköz abszolút súlya, hanem az anyag feltételezett minősége volt a döntő szempont: azok, akik a nehéz műanyag kanállal ettek, vizesnek, rossz minőségűnek találták a joghurtot. A teáskanálról elfogyasztott joghurtot édesebbnek érezték a kísérleti alanyok. Ennek oka valószínűleg az, hogy a teáskanalat általában édes ételekhez használjuk, és az agyunk ezzel az ízvilággal köti össze.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük