Kezdőlap » Fitnesz » Az étrend megtervezése segíthet az izomépítésben

Az étrend megtervezése segíthet az izomépítésben

Az izmok nemcsak esztétikai előnyt jelentenek: az edzett, látványos izomzat egészségünkre is kedvező hatásokkal bír. A napjainkban gyakori hátfájás, nyaki fájdalmak gyakran az izomgyengeségre, mozgáshiányra vezethetők vissza, és megfelelő edzéssel megszüntethetők. A rendszeres edzés hatására felépülő izmok védik a gerincet és az ínszalagokat, elősegítik a helyes testtartást, és segítenek megelőzni a csontritkulást. Az izomépítési folyamatok ráadásul serkentik a zsírégetést: tehát a fogyókúrázók számára is kimondottan előnyös, ha az edzőteremben nemcsak a futópadot, hanem a súlyzókat is használják.

Az optimális izomfejlődéshez két kritérium szükséges: egyrészt fontos az egyénre szabott edzésterv, figyelembe véve a gyengeségeinket, illetve erősségeinket, az aktuális teljesítőképességet, fizikai állapotot. Ahhoz, hogy izmot tudjunk építeni, a megfelelő táplálkozás legalább olyan fontos, mint az edzés. Ha megtervezzük étrendünket, nagyobb eséllyel visszük be ideális arányban a tápanyagokat: szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat. Aki a nehezen izmosodó típusba tartozik, hajlamos túlbecsülni az elfogyasztott kalóriák számát: a pontos étkezési terv segíthet növelni az energiabevitelt.

Az izomtömeg-növelő étkezés során nemcsak a bevitt kalóriák mennyisége számít: a tápanyagok megfelelő aránya is fontos, elsősorban az elegendő fehérjebevitel. Sejtjeink főleg fehérjékből állnak, a proteinek a hormontermeléshez, és az immunrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlenek. Izomtömeg-növelés esetén szükség lehet a fehérjebevitel kiegészítésére, például különböző proteinturmixok, proteinszeletek segítségével. Ha a táplálkozásunkkal szeretnénk a fehérjeszükségletet fedezni, figyeljünk arra, hogy nagyobb arányban szerepeljenek teljes értékű, állati fehérjék: húsok, halak, tejtermékek, tojás az étrendben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük