Kezdőlap » Gasztronómia » Az ételek tájjellege

Az ételek tájjellege

Egy–egy ország konyhájának jellegzetességei a XIX. században alakultak ki és mind a mai napig sok helyen megtalálhatók. Az ételkészítési módok, a felhasznált alapanyagok szoros kapcsolatban állnak egy-egy vidék gazdasági és társadalmi szerkezetével, valamint az ott élők anyagi helyzetével. Ebből következik, hogy ahány tájegységet, annyi fajta íz- és izlésvilágú ételt ismerünk. Érdemes betekinteni a magyar tájjellegű konyhák étel kínálatába.

A tiszántúli emberek között még ma is tartja magát az a mondás, „hogy nem is ebéd az, ha leves nincs”, amiből az következik, hogy az itt élők elsősorban „levesfüggők” A marha, sertés és tyúkhússal főzött húsleves a szegényebb rétegnél ünnepi eledel, a jómódúaknál gyakori volt, de közkedvelt volt a gyümölcsleves és a tejleves is. A tiszántúli emberek kedvenc húseledele a disznóhús.

Az állatok aprólékából, belsőségeiből készített ételek is gyakoriak, főleg a velő és a pacal. A szegényebb rétegeknél a húslevest a csontleves helyettesíti. Az alföldi emberek nem igen kedvelik a főzeléket, viszont a tésztákat annál inkább. Valamilyen formában mindig kerül tészta az asztalra, ha nem főételként, akkor köretként vagy sütemény formájában.

Vas és Zala megye jól prezentálja a dunántúli emberek konyháját. Az országnak ez a régiója jobban kedveli az egytálételeket és ezáltal a leveseket, zöldségfőzelékeket kifejezetten kerülik. Pl.: Vas megyében a dödölle, Zala megyében a babos káposzta mint egytálétel, valamint a laska, ill. burgonyás ételek vezetnek a listán, ezek kifejezetten olcsó és gyorsan elkészíthető ételek.

Az ételek sokszínűsége jól követhető a panziók, fogadók sőt még az éttermek menükínálataiból is. Aki a gasztronómia e világában szeretne kicsit jártasabb lenni, annak mindenképp ajánlott meg-meg kóstolni a kínálatot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kapros-túrós lepény

Hozzávalók: 4 dl tej 2 dkg élesztő 1 kiskanál cukor 60 dkg liszt 6 dkg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük