Kezdőlap » Növények » Az esőerdők liánjai

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak az állatoknak, valamint részt vesznek a világ oxigénellátásában.
Ezek a növények szeretik a meleg és nedves környezetet, mint például az orchidea, szép virágok, amely vonzza a rovarokat.

Sok növény más növényeken él, például fákon.
A világ különleges szőlőfajának 90 százaléka nő a trópusi esőerdőkben. Liánnak vagy egyfajta kúszó szőlőnek hívják. Már több esőerdős filmben is szerepet kapott, amikor lógtak rajta, vagy egyik fáról a másikra ugrottak át a liánok segítségével.

Ezek vastag, fás szárúak, és veszetten hosszúak. Nagy magasságokban találhatóak, mivel a napfényre nagyon szükségük van. A fákhoz kapcsolják magukat, és úgy nőnek. Amikor elérik a lombkorona tetejét, akkor más fákra terjednek át, vagy összetekerik magukat más liánnal. Ez támogatást ad nekik az erős szélben és a sekély gyökereknek. Amikor azonban kidől egy fa, sajnos lehúz sok másik fát is, mivel egy lián sok másik fával van kapcsolatban, no meg másik liánnal is.

Sajnos jelentősen növelik a fa halálozását. Viszont kedvez az állatoknak, mert hozzáférési útvonalat biztosít sok elérhetetlen helyre az erdők lombkoronáján. Például hangyáknak, gyíkoknak, rágcsáló féléknek valamint a majmoknak. Például Madagaszkáron az esőerdőkben a maki majmok a liánokon alszanak, és azon is közlekednek.

Liánokat is felhasználják különböző helyeken. Mérget is lehet készíteni belőle. No meg bútort is, főleg fonott bútort, kosarakat, köteleket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük