Kezdőlap » Esküvő » Az esküvői gyűrű az ókorban

Az esküvői gyűrű az ókorban

Az esküvői gyűrű pontos eredete ismeretlen. Az ókori Egyiptomban alakult ki az esküvő és az esküvői gyűrű hagyománya: a házasok egy karikával kötötték át a bal kezük negyedik ujját. Azt vallották, hogy ebből az ujjból indul ki egy vérerecske, amely az ujjat összeköti a szívvel.

A karikát gyékényből készítették, és mivel gyorsan elhasználódott évente újabbat kellett készíteni. A hagyomány kialakulásának idejét egyes történelemtudósok több mint háromezer évre teszik. A házassági gyűrűk így a házaspárok szerelmét, összetartozását fejezték ki.

Rómában a házassági gyűrű szintén létezett. Ha a házasulandók megfeleltek a törvényi követelményeknek (életkor, szülői beleegyezés, nem voltak vérrokonok), akkor megtarthatták az eljegyzést. A leendő férj – egy násznagy kíséretében – elment a menyasszonyhoz, kifejezte nősülési szándékát, és ajándékokat adott neki. Ezek között volt egy vasgyűrű (pronubus anulus). A római birodalomban háromféle egybekelést ismert.

A magasabb társadalmi rétegekben a Confarreatio volt elfogadott: itt a főpap, a flamen Dialis és tíz tanú jelenlétében egy rozslepényt fogyasztottak el ez egybekelők. Az alsóbb néposztályokban elterjedt az Usus, ami 12 hónapos együttélést jelentet. Végül a Coemptio, amikor a férj jelképes összegért megvásárolta a feleségét.

Az esküvői gyűrű az egybekelési ünnepség szerves részét képezték: ez fejezte ki, hogy feleség most már a férjhez tartozik.
A többnejűséget tiltották Rómában. Az eljegyzést fel lehetett bontani, a házasságot is. A férj elhunyta után az asszony ismét férjhez mehetett, ám minimum tíz hónapig gyászolni illett az urát. A család kihalásának meggátolására az adaptatio, onis intézménye szolgált. Egy jogi folyamat keretében a gyermektelen párok más szülők gyermekét örökbe fogadhatták.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szamburuk útja a házassághoz vezető úton

Az egyik Kenyában élő természeti nép, a szamburuk alig százhúszezren vannak. A nomád, félnomád életvitelű …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük