Kezdőlap » Esküvő » Az esküvői gyűrű a középkorban

Az esküvői gyűrű a középkorban

1214-ben III. Ince pápa vezette be – miközben egyetemes zsinatra hívta a keresztény világ minden főpapját – az eljegyzés és a házasság közötti várakozási időt, amikor a házasulandó párok gyűrű viselésével fejezik ki összetartozásukat és elhatározásukat. Kimondta, hogy a gyűrű az aranyon kívül tartalmazhat más fémet is, mint például vasat, rezet, vagy ezüstöt.

Később, reneszánszkori festményeken, rajzokon láthatjuk, hogy akármelyik ujjukon egyszerre több gyűrűt is viselhettek az emberek. Általában a bal kéz valamelyik középső ujját használták a gyűrű viselésére. Ekkor kezdett elterjedni a drága, feltűnő ékszerek viselete, melyeket drágakövekkel is díszítettek. A régi gyűrűk méretét gyakran változtatták, tehát éppen arra az ujjukra húzták, amelyikre illet, illetve kesztyűs kézre húzták.

A gyűrű viselete tehát a házasságkötés fontos szimbólumává vált.
A IV. Lateráni Zsinat (1215) kötelezővé tette az egyház előtti nyilvános házasságkötést, illetve a házasság megkötése előtti kihirdetést, amely a házasulandók szabad állapotáról való megbizonyosodást szolgálta. Célja, hogy az emberek felszólalhassanak esetlegesen titkos vagy vérfertőző házasságok esetén.

Érvénytelenségi akadálynak számítottak ebben az időben a kor, a vérrokonság, a sógorság, az impotencia, a bűntett és a valláskülönbség is. A zsinat a vérrokonság házassági akadályának terjedelmét oldalág hatodik fokáról annak negyedik fokára csökkentette. Három évszázaddal később a Trienti Zsinat (1545–1563) radikális változást hozott a katolikus házasságjogban.1563-ban kötelezővé tette a kánoni házasságkötést.

Ennek alapján a kánoni formában megkötött házasságnak az illetékes pap közreműködésével és két tanú ottlétében kellett történnie. Az illetékes egyházi személy ennek alapján az egyház nevében jogosult a házasuló felek beleegyezésének rögzítésére.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szamburuk útja a házassághoz vezető úton

Az egyik Kenyában élő természeti nép, a szamburuk alig százhúszezren vannak. A nomád, félnomád életvitelű …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük