Kezdőlap » Látnivalók » Az Escorial

Az Escorial

II. Fülöp, Spanyolország királya (1556 – 1598) 1557 augusztus 10.-én istennek tett fogadalma szerint, ha legyőzi a francia seregeket, egy hatalmas kolostort és királyi palotát építtet Madridban, melyet nem sokkal ezután megtett a spanyol királyság fővárosává. Ugyanezen a napon Saint-Quentin mellett a franciákra súlyos vereséget mért, így fogadalmához hűen 1563 és 1584 között Madridtól északnyugatra felépítették az Escorialt.

A királyi palota méretei elképesztőek, hossza 240 m, szélessége 190 m. 7 tornya van, 15 kapuja és 1110 ablaka. Méretei ellenére kinézete teljesen puritán, falai egyenesek, díszítésektől mentesek. Sárgás színű gránitkőből emelték, belsejében hosszú, boltívekkel megtámasztott, egyenes folyosók sorakoznak. A közepén helyezkedik el a 95 méter magas kupolával ellátott templom, 48 oltárral. A mélyen hívő II. Fülöp maga is részt vett a tervek készítésében. Úgy helyezték el a királyi lakosztályokat, hogy az uralkodó saját helyiségeiből közvetlenül a templomba léphetett A templom alatt van a királyok panteonja, melyben 26 spanyol uralkodó és felesége, valamint több főrendű nemes nyugszik, köztük Juan de Austria, ki 1571-ben a lepantói tengeri csatában megsemmisítő vereséget mért az oszmán birodalom hajóflottájára.

Különösen értékes még a palotában az első barokk teremkönyvtár, melyben több ezer korabeli könyvet, köztük kéziratokat és korai nyomtatott könyveket is őriznek. Ókori és arab irodalmi művek is találhatók köztük. Az egyszerű külső ellenére az Escorial belsejét számtalan híres spanyol festő és szobrász műve díszíti, köztük Tiziano, Veronese, Tintoretto, El Greco és Velázquez képei.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük