Kezdőlap » Betegségek » Az érszűkület és az érelmeszesedés

Az érszűkület és az érelmeszesedés

A vérnyomást a szervezetünk szabályozza, de az érelmeszesedés akadályozza ebben és növeli a magas vérnyomás kockázatát. Amikor valakinek érelmeszesedése van, akkor az artériák merevebbek lesznek, mert belsejükben különböző felrakódások keletkeznek, és ez megakadályozza elernyedésüket, elvesztik rugalmasságukat.

Ez azért probléma, mert emiatt a szervezet nem tudja visszaállítani a vérnyomást a normális mértékre, valamint az artériák keresztmetszete is csökkenni fog. A vérnyomás emelkedik, ami a szív működésére nézve megerőltető. Emiatt több érben is felrakódások keletkezhetnek.

Az érszűkületi, valamint érelmeszesedési betegségekhez több ok vezethet. Ilyen például a dohányzás, a helytelen táplálkozás, az elhízás, a cukorbetegség, alkati adottságok, a hipertónia, genetikai tényezők, a kor előrehaladottsága, magas vérzsír szint, valamint a fizikai aktivitás hiánya.

Ez a betegség több szempontból is nagyon veszélyes tud lenni a betegre. Egyrészt, ha az artéria túlzottan beszűkül, el is záródhat, megvékonyodhat az érfal és el is repedhet, melynek következtében vér juthat a szövetekbe.

Az érszűkület és az érelmeszesedés egy általános érrendszeri betegség, és általában az agy, a vese ereit, a koszorúereket, a végtag ereket, valamint az aortát betegítheti meg. Néha a hasnyálmirigy ereit is megbetegítheti.

Ha ilyen betegség áll fenn, akkor a keringés megromlik, és az érintett végtagban fájdalom léphet fel. Ha valakinek agyi érelmeszesedése van, akkor kaphat egy agyvérzést, vagy egy agyi trombózist. Ezek életveszélyes állapotba sodorhatják a beteget. Ha a koszorúérben keletkezik érszűkület vagy meszesedés, akkor anginás fájdalmakat észlelhetünk, valamint felléphet miokardiális infarktus. A vese erek szklerózisa veseelégtelenséghez vezethet.

Sajnos a betegség nem gyógyítható, de megelőzhető és kezelhető. Ha lehetséges kezelésképpen műtéti beavatkozás szükséges, ilyenkor a beteg eret kitágítják, vagy kicserélik.

Mindenképpen fontos, hogy figyeljünk a tünetekre, hogy még időben észlelni tudjuk a problémát, és orvoshoz tudjunk fordulni, mert sajnos előfordulhat, hogy későn kérünk orvosi segítséget, ami pedig a beteg életébe is kerülhet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük