Kezdőlap » Betegségek » Az emlő megbetegedései

Az emlő megbetegedései

Az emlő megbetegedései, elváltozásai két fő csoportba sorolhatóak. Jó esetben a jóindulatú elváltozáshoz van „szerencsénk”, de előfordulhat rosszindulatú elváltozás, rákos megbetegedés is.

Fibroadenoma-nak nevezzük a jóindulatú elváltozást. Ilyenkor az emlőben ugyan úgy duzzanat, daganat keletkezik, de nem rákos, hanem ártalmatlan, kötő- és mirigyszöveti képződmény/képződmények lesznek, melyeknek szélei jól körülhatároltak, és maga a csomó is jól mozgatható az emlőben.
Ifjúkori nőknél, illetve serdülőkorban ez a féle elváltozás gyakoribb, valószínűleg a hormonrendszer intenzívebb működésének köszönhetően. Ettől nem kell nagyon megijedni, de azért időben forduljunk vele orvoshoz. A legtöbb esetben a kezelés nem igényel műtéti beavatkozást.

Sajnos előfordulhat, hogy az emlőben lévő elváltozás nem jóindulatú, hanem rosszindulatú. A középkorú nőknél fordul elő a leggyakrabban, melyet az emlőszövet sejtjeinek féktelen túlburjánzása okoz. Maga a kezelés, valamint az elváltozás következményei attól is függnek, hogy a betegség melyik stádiumban lett felismerve. Ezért fontos, hogy ha bármilyen elváltozást észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, hogy még a korai stádiumban felismerjék a problémát.

Honnan is vesszük észre, hogy baj van? Először is az emlőbimbók véresen váladékoznak, az emlőbimbók, illetve az emlőudvar behúzódik, valamint bőrelváltozások jelentkezhetnek az emlőn, mint például a narancsbőr, színváltozás, vagy egy duzzanat.

Ha rosszindulatú emlőrákról van szó, akkor sajnos számolnunk kell a rizikófaktorokkal is. Ez függ a nemtől valamint a kortól, attól, hogy korábban volt-e már emlőrákunk, genetikailag van-e rá hajlamunk, hormonális változásoktól, mozgásszegény életmódtól, a dohányzástól, az alkoholtól, és még sok minden mástól is.

Ha diagnosztizálták az emlőrákot, akkor azonnali kezelésekre lesz szükség, elsősorban ha lehetséges, akkor műtéti beavatkozáshoz folyamodnak, melynek következtében kimetszik a daganatot, és ezt a későbbiekben protézissel lehet pótolni egy kozmetikai műtét során. A műtét után sugárkezelést, valamint kemoterápiát szoktak javasolni.

Ahhoz, hogy az emlőrákot még a korai stádiumában észrevegyék, fontos az önvizsgálat legalább havonta, valamint vegyünk részt mindig a szűrővizsgálatokon, mert lehetséges, hogy a rák tünetmentes, illetve az önvizsgálat során sem vesszük észre időben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük