Kezdőlap » Fogyókúra » Az emlékezés karcsúsíthat

Az emlékezés karcsúsíthat

Egy brit kutatás eredményei szerint kevesebb ételt fogyasztunk, ha evés közben a legutóbbi étkezésre gondolunk. A kalóriabevitel növekedéséhez vezet azonban, ha nem az evésre koncentrálunk, hanem például számítógépezünk, vagy TV-t nézünk közben. A kutatás eredményei a fogyás szempontjából fontosak lehetnek: új irányt adhatnak a diétás módszereknek, és segíthetnek a túlsúly tartós leadásában. A kutatók 24 különböző tanulmány eredményeit hasonlították össze. A céljuk az volt, hogy kiderítsék: milyen mértékben befolyásolja az elfogyasztott táplálék mennyiségét a tudatosság, az odafigyelés, a figyelem elterelése, illetve az emlékezés.

A fogyókúra nem feltétlenül a lemondásról szól. A kutatás szerint azok az emberek, akik a legutóbbi étkezésüket finomnak, laktatónak találták, és így emlékeztek rá, kevésbé voltak éhesek a következő étkezésnél. A figyelemelterelő faktorok: televíziózás, zenehallgatás, vagy olvasás azonban a táplálékbevitel növekedéséhez vezettek. A kutatók szerint ennek oka az, hogy kevésbé tudatosítjuk magunkban, illetve kevésbé vesszük észre, mennyit eszünk.

A fogyni vágyóknak a kutatás eredménye több szempontból is hasznos lehet. A táplálkozási napló vezetése könnyebbé teszi a pluszkilók leadását. Fontos, hogy étkezés során kizárólag az evés folyamatára koncentráljunk. Az előző étkezés felidézése emlékeinkben is segíthet abban, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be a szervezetünkbe. A tartós fogyás alapja azonban mindenképpen a kiegyensúlyozott táplálkozás, és a rendszeres testmozgás – az apróbb trükkökkel viszont könnyebben betarthatjuk a diétát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egy napos diéta: szabaduljunk meg a plusz kilóktól könnyedén, lemondások nélkül

A hetekig tartó, lemondásokkal járó diéták sokak számára megterhelőek, ezért inkább meg sem próbálják leadni …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük