Kezdőlap » Látnivalók » Az ember jelenléte a Takla-Makán sivatagban

Az ember jelenléte a Takla-Makán sivatagban

A sivatag szélén, a vízfolyások mentén és a hordalékkúpokon a növényzet gazdagabb, úgyhogy a völgyekre jellemző fajtákkal is találkozunk: vad olajfákkal és jegenyenyárral, amelyeknek a védelmében nőnek az alsó szintet képező tamariszkuszok és nádasok. Ezt jelenti a kínai geográfusoknál olvasható „zöld folyosó” kifejezés.

A sivatagot kisebb-nagyobb hegyi patakok torkolatánál települt oázisok füzére veszi körül. A hegyek és a homokdűnék közötti keskeny, kavicsos síkságokon az ókor óta vezetnek az utak. Egyik-másik oázis nagyvárossá nőtte ki magát, így a 100 000 lakosú Kashi. Másutt, ahol a hóolvadás jelentős vízhozamot biztosít a folyóknak, kiterjedt öntözött területek vannak, mint Hotan vagy Aksu környékén.
A víz főleg nyáron érkezik, és a magas hőmérsékletnek köszönhetően itt sok minden megterem, például dinnye, szőlő, míg a tengerszint felett 155 méternyire fekvő Turpan oázisban vegyes gazdálkodás, a Népi Kína által létesített új állami mezőgazdasági szövetkezetekben pedig gyapottermesztés folyik.

A lakosság döntően ujgurokból áll, akiknek hagyományos gazdálkodása öntözéses földművelésen, a sztyeppén pedig juh- és kecsketenyésztésen alapul. Néhány ezer lakosú falvakban élnek, életüket a piacnapok szabályozzák. Kora hajnalban hosszú sorban indulnak a szamárvontatású kocsik, amelyek tetején ott ül az egész család. Amikor a járt utakon kívül közlekednek, nélkülözhetetlen állatuk a baktriai teve, ez az erős, zömök, vastag szőrű állat, amely egyaránt képes keresztülbandukolni a homokon, és fölkapaszkodni a hóval borított hágókra, és közben több mint 300 kg terhet cipel kétoldalt a két púpja mellett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük