Kezdőlap » Növények » Az ember formájú gyökér – A ginzeng

Az ember formájú gyökér – A ginzeng

Sokan ismerik a növényt, hallották már a nevét, de kevesen tudják, hogy néz ki. A ginzeng a borostyán családjába tartozik. A gyökér alakja hasonlít az emberi testre. Az öt ujjas levelei meg hasonlítanak az emberi kézre. És sokan azt mondják, hogy ez a növény 100 évig is nő. A kor megállapítását a növekedési gyűrűkből lehet megállapítani.

A gyökér nagyon lassan alakul csak ki. Húsos, és ritkán haladja meg a 3 inche hosszúságot és 1.5 inch vastagságú. Gyakran kettéágazó és sárgás-barna színű, ezért mondják rá, hogy hasonlít egy emberi testre.
Észak-Kínában és Észak-Koreában őshonos. De az Egyesült Államok keleti részén is megtalálható. Szereti a gazdag humuszos talajt és az árnyékot.

Ázsiában és Észak-Amerikában áldozata volt a saját közkedveltségének, amikor még bőségesen volt megtalálható az erdőkben. Mostanra már igen ritka jelenséggé vált, de a lényeg, hogy védett lett, és nagyon súlyos pénzbírsággal fizet, aki lemeri szedni.

Kínában a gyökér már több ezer éve az egyik legfontosabb gyógynövény. Beindult a termesztése is, de sajnos nem eleget termesztettek, hogy az a keresletet teljes egészében kielégítsék. Ezért sok gyökeret importáltak Észak-Amerikából. Bár az amerikai ginzeng nem pontosan olyan, mint az ázsiai faj, de azért a kettő közel állt egymáshoz. Az export az 1700-as években kezdődött. De mivel a gyökerek csak lassan nőttek, ezért a készletek hamarosan megcsappantak.

Hosszú távon nyereségesnek tűnt, sok erőfeszítést is igényel és mellette szaktudást is, de sajnos a kifizetés nem azonnali.
A ginzeng egy erdei faj, és mint már lett említve, igen kedveli az árnyékos helyet. Ezért szabadföldi termesztése nem nagyon lehetséges. Erdei feltételeket kell neki biztosítani.
Mivel elég jó gyógynövény, ezért ma is nagy a piaca.

Ősszel kell betakarítani. Minimális korhatár 3 év, de ha idősebb, akkor jobb, mert annál jobb a hatása. Sok vitamint tartalmaz. Olyanokat például, amelyek támogatják az immunrendszert. Segíti a keringést, és az idegrendszert is erősíti. De még megelőzésre is kiválóan alkalmas. Akiknek viszont magas a vérnyomásuk, nekik vigyázniuk kell vele. Terheseknek szintén.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fűszerek cserépben

Néhány éve, különböző hiper és szupermarketek, vagy csak egyszerű élelmiszerboltok polcain megjelentek a cserépben, otthon, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük