Kezdőlap » Fitnesz » Az ellipszis tréner: javítja a kondíciót, és az anyagcserét is serkenti

Az ellipszis tréner: javítja a kondíciót, és az anyagcserét is serkenti

Az ellipszis tréner az egyik legnépszerűbb eszköz az edzőtermekben. Népszerűsége érthető: egyrészt növeli az állóképességet, és a szívnek, illetve a keringési rendszernek is jót tesz, másrészt az izmokat is formálja, a teljes testet megedzi. Nemcsak a haladók használhatják, kezdők számára is kiválóan alkalmas az edzéshez. A modern eszközökhöz általában edző segítségére sincs szükség: magunk is beprogramozhatjuk. Az optimális edzéshez azonban néhány szabályt érdemes betartani.

Aki edzésmúlt nélkül kezdi el az ellipszis tréner használatát, nem szabad túlzásba vinnie. Elsőre 20-30 perc bőven elég, legfeljebb három alkalommal egy héten. Az első 5-10 percben lassabban mozogjunk, ez a szakasz a bemelegítési fázis. A kezdés előtt az ellipszis trénerek modernebb típusainak a testsúlyunkat, nemünket és életkorunkat is meg kell adni: a gép így automatikusan kiszámolja, mikor érjük el a maximális terhelési határt.

Fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő testtartásra. A hátunk maradjon egyenes. A csípő lehetőleg ne mozogjon a futás során, ezenkívül figyeljünk, hogy óvjuk a térdízületünket. Ha nem teljes talppal, csak a lábujjakkal, vagy a lábfej elülső részével nyomjuk a pedálokat, túlterhelhetjük a vádlit. A felsőtest edzésére sokan nem fordítanak elegendő figyelmet, pedig az ellipszis trénerrel ez is megoldható. Ahhoz, hogy a felsőtest, és a kar izmai is profitáljanak a mozgásból, erősen kell szorítanunk a gép markolatait. Aki nem visz erőt a mozgásba, a felsőtestét nem, csak az altestet edzi, mivel elsősorban a lábainkkal dolgozunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük