Kezdőlap » Látnivalók » Az El Aksza mecset

Az El Aksza mecset

A templomtér déli részén, ahol Nagy Heródes oszlopcsarnoka állt, épült az El Aksza mecset. Nevének jelentése: távoli (Mekkától és Medinától legtávolabb eső hely, ahol Mohamed imádkozott).
Walid szultán építette 705-715 között. Többször átalakították és restaurálták. 746-ban földrengés pusztította el, és az újjá építés során szintén. 1034-1036 között újra felépült.

A keresztesek királyi palotának használták.1118-ban a templomos lovagrend birtoka lett. Szaladin szultán a keresztesek épületeit jórészt leromboltatta. Mai formáját a mecset 1938-1942 között nyerte el. Ekkor bontották le a keresztes korból hozzá toldott épületeket is.

Nézzük meg belülről is a mecsetet. Hét árkádból álló előcsarnokot találunk itt, amely megfelel a templom hét hajójának. Belső elrendezése nagyon hasonlít a keresztény bazilikához. Sokan arra is gondoltak, hogy itt keresztény templom állt. A középhajót minden oldalról hat nagy oszlop tartja, melyek bizánci eredetűek. A kereszthajóban oszlopok állnak a kupola miatt a déli falnál látható a mirhab, amely Mekka irányát jelzi a hívőknek. Jobbra áll a minbar ahol az imám állt ez egy fából készült szék, elefántcsont és gyöngyház berakással. Tulajdonképpen megfelel a keresztény szószéknek.

A kereszthajóban két oszlop annyira közel áll egymáshoz, hogy nehezen lehet átjutni közöttük.
Próba oszlopnak nevezik őket, mert a mohamedánok szerint csak azok juthatnak a paradicsomba, akik átférnek a két oszlop között.
Távolabb egy kapun lehet bejutni Zakariás kápolnájába, melynek egyes részei a keresztesek koráig nyúlnak vissza. Jobbra nyílik egy ajtó, amely a templomosok termébe vezet (Itt alakult a templomosok rendje). Fegyvertermük, vagy imatermük lehetett a helyiség.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hol található a Casa Real de la Moneda?

A bolíviai Potosí városában található épület napjainkban a Királyi Pénzverdemúzeum otthona. Eredetileg pénzverde működött benne, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük