Kezdőlap » Egészséges életmód » Az éjszakai műszak növelheti a túlsúly kockázatát

Az éjszakai műszak növelheti a túlsúly kockázatát

Aki a munkája miatt éjszakai műszakba kényszerül, vagy gyakran utazik egyik időzónából a másikba, egészségét is kockáztatja. Egy amerikai tanulmány szerint a túlsúly, és a kettes típusú cukorbetegség rizikója magasabb lehet, ha a napi ritmus felborul.

Az éjszakai munka amellett, hogy a magánéletre is negatívan hathat, az egészségre is káros lehet. Amerikai kutatók állatkísérletek alapján arra következtetnek, hogy az éjszakai aktivitás növeli az elhízás, és a cukorbetegség kockázatát. Ennek oka, hogy az éjszakai műszak megzavarja a belső óránkat, a bioritmust, és az inzulinháztartást. A nappali alvás során ráadásul a szervezet a világosság miatt kevesebb melatonint termel, így az alvás felületesebb, nyugtalanabb, gyakran megszakítják ébredések.

A kutatók a kísérleti egereken megfigyelték, hogy az inzulin termelődése napszaknak megfelelően változik. Az inzulin hormon a vércukorszint szabályozásáért felelős. Ha a belső óra által szabályozott napi ritmust környezeti tényezők megzavarták, a rágcsálóknál inzulinrezisztencia alakult ki, és könnyebben híztak. Már a korábbi tanulmányok során kiderült, hogy a nem megfelelő alvási ritmus, akár éjszakai műszak, akár az időzónák közötti utazás zavarja meg, befolyásolja a testsúlyt, és az anyagcsere-folyamatokat. A vércukorszint ingadozásai nemcsak a súlyunkra lehetnek hatással, hanem a diabétesz kialakulását is elősegíthetik. A kutatók ezért új kezelési módszereken dolgoznak, melyekkel a lehető legkisebbre lehet csökkenteni az éjszakai műszak okozta túlsúly, és diabétesz veszélyét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A stressz gyengíti az immunrendszert

Napjainkban a stresszhelyzetek szinte mindenki életében gyakran előfordulnak. A gyerekek, és a fiatalok sem számítanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük