Kezdőlap » Látnivalók » Az Eiffel-torony

Az Eiffel-torony

Az Eiffel-torony 125 éve Párizs szimbóluma, jellegzetes körvonalait az egész világon ismerik. Gustave Eiffel francia mérnök makacsul kitartott elképzelése mellett, mely szerint acélszerkezet vázon nyugvó épületek sokkal nagyobb teherbírásúak, mint a kőből vagy téglából épített házak. Munkatársaival közösen 1884 végére elkészítette egy 300 méter magas torony tervét, melyet benyújtottak az 1789-es nagy francia forradalom 100 éves évfordulója alkalmából rendezett párizsi világkiállításra. A kiállítás megfogalmazott célja az ipari fejlődés bemutatása volt. Közel százan pályáztak, a benyújtott pályázatok közül végül Eiffel terve lett a nyertes, és azt a feltételt szabták, hogy a toronynak két év alatt fel kell épülnie.

A torony négyzetes, 1,6 hektár alapterületű. Ma a rászerelt rádióantennával együtt a magassága 324 méter. Súlya 10100 tonna, összesen 12.000 acéldarabból állították össze szegecseléssel. A szerkezeti elemeket összesen 2,5 millió szegecs tartja össze. Kora legmagasabb tornyát 250 szakember hihetetlen sebességgel, 2 év és 2 hónap alatt készítette el részletes, pontos műszaki rajzok alapján. Egészen 1931-ig tartotta a világ legmagasabb épülete címet, amikor is a New York-i Empire State Building lekörözte.

A torony első és második szintjére felvonóval lehet feljutni, de a harmadik szintre 1710 lépcsőn kell felgyalogolni. Az eredeti tervek alapján a világkiállítás után lebontották volna a tornyot, de a híre olyan gyorsan bejárta Európát a rengeteg látogató és turista által, hogy végül állva hagyták. Gustave Eiffel kevesellte, hogy a tornya csupán dísze legyen a városnak. Ezért a tetejére meteorológiai berendezéseket helyezett el, valamint távíró berendezések antennáit. Az első világháború alatt a toronyra épített antennákkal dekódolták a rádióüzeneteket. 1964-ben műemlékké nyilvánították.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük