Kezdőlap » Fogyókúra » Az egészségesnek tartott élelmiszerek is gátolhatják a fogyást

Az egészségesnek tartott élelmiszerek is gátolhatják a fogyást

Az egészségesnek hirdetett élelmiszerek fogyasztása nem mindig egészséges: ráadásul gyakori, hogy többet eszünk belőlük a kelleténél. Egy 180 felnőtt részvételével végzett ír kutatás azt a kérdést vizsgálta, hogyan befolyásolták a kísérleti alanyokat az egészségesnek, diétásnak nyilvánított élelmiszerek feliratai. Az “alacsony zsírtartalmú”, vagy “zsírcsökkentett” címkével ellátott élelmiszerek kalóriatartalmát a részvevők a valósnál jóval alacsonyabbra becsülték. Az ilyen jellegű feliratok hatására tehát előfordulhat, hogy túl nagy adagot fogyasztunk el a diétásnak hitt termékből.

A szakértők szerint a feliratok nem tájékoztatják megfelelően a fogyasztókat. A kis mennyiségű kalória-, vagy zsírcsökkentés következtében az egészségesnek gondolt élelmiszerekből elfogyasztott nagyobb adagok étkezésenként akár 71%-kal magasabb kalóriabevitelt is eredményezhetnek. Az elmúlt 20 évben az egészségre utaló címkék száma a termékeken egyre nőtt, az átlagos testsúly, illetve az súlyproblémákkal küszködők aránya azonban szintén magasabb lett.

A valóban egészséges élelmiszerekre nem szükséges felirat, mivel a természetes eredetük teszi őket egészségessé. Elsősorban a zöldségek, gyümölcsök, saláták, gomba, hüvelyesek tartoznak ide, de a (cukrozatlan, natúr) tejtermékeknek, húsoknak, halaknak, tojásnak is helye van a táplálkozásunkban. A készételeket csak kivételes esetben fogyasszuk. Amit ezenkívül a diétázóknak tudniuk kell: a rendszeres testmozgás egészségesebb, és hatásosabb, mint a minimális kalória-, illetve zsírcsökkentés miatt egészségesnek gondolt termékek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen fogyókúrás tévhiteket ismerünk?

A diéta önmagában az egészséges élet része, kis mértékű alkalmazása megtisztítja a szervezetet, aktívabbá, energetikusabbá …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük