Kezdőlap » Egészséges életmód » Az egészséges testsúly

Az egészséges testsúly

A külsőnket érintő változásokkal gyakran úgy vagyunk, hogy eleinte észre sem vesszük őket, aztán egyszer csak hirtelen szembesülünk velük. Pedig az ilyesmi nem egyik pillanatról a másikra történik. A kilók lerakódása a harmincas évek végén kezdődik: ekkor általában már kevesebbet mozgunk. Az ötvenedik életév betöltése után tízévenként körülbelül 100 kalóriával csökken a testsúlyunk szinten tartásához szükséges napi energia mennyisége.
A legtöbben azonban ugyanannyit eszünk, mint fiatalabb korunkban, ezért hétről hétre lerakódik pár deka fölös zsír.
Ez végül oda vezet, hogy évtizedenként mintegy 5 kilót hízunk. Valójában nem az ősz haJszálak és a ráncok jelzik a veszélyt, hanem a pocakosodás. A túlsúly energiát von el a szervezettől, megnehezíti a mozgást, és növeli a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség, a szélütés, a 2-es típusú cukorbetegség, az epekő és a több rosszindulatú daganat (emlő-, méh-, vastagbélrák) kockázatát.Sőt néha a derékfájás és az ízületi panaszok is a rovására írhatók.

Honnan tudhatja hogy baj van?
Erre a kérdésre nem ad választ sem a lepattanó kabátgomb, sem az igazságot kíméletlenül elénk tartó tükör. Sőt a súlytáblázatoktól sem várhatunk megbízható feleletet, mert nem az számít, hány kilót nyomunk, hanem az, hogy mennyi zsír rakódott le a szervezetünkben. Mivel az izom nehezebb a zsírnál, előfordulhat, hogy egy “izompacsirta”
alatt valósággal “kiakad a mérleg” , az illető mégis egészséges.
Sajnos nincs csalhatatlan módszer annak meghatározására, hogy testünket hány százalékban alkotja zsír.
Leginkább a magasságot és a testsúlyt egyaránt figyelembe vevő matematikai képlet, az úgynevezett testtömegindex
( angolul body mass index = BMI

Alma vagy körte?
Az, hogy a testünk mely részén rakódik le a zsír, leginkább annyira meghatározó, mint az, hogy mennyi rakódik le.
Az egészségre nagyobb veszélyt jelent, ha a felesleg a deréktájon koncentrálódik. Az ilyen alakot szemléletesen “almának” nevezik. Az ” almák” jobban ki vannak téve a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a szív – és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, sőt talán az emlő – és a méhrák kockázatának is.
Szerencsésebbek a ” körték “, akiknél a zsír a fartájékon, a csípőn és a combon összpontosul, mivel ők védettebbek ezekkel a betegségekkel szemben.
A nők hajlamosabbak a fenékre és a combra hízni, a férfiaknál gyakoribb, hogy pocakot eresztenek. Ám mindkét nemnél előfordulhat mindkét típus.
A csípőméret önmagában is eligazítást ad. A 94 cm – nél nagyobb derékbőségű férfiaknak jobban oda kell figyelniük az egészségükre. Komoly veszély azokat fenyegeti, akinél 102 cm- nél többet mutat a centi.
A nők esetében a két ” határérték ” a 80, illetve a 88 cm.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Koffein – barát vagy ellenség?

Mi a koffein? A koffein izgatószer, ami növeli az éberséget, koncentrációt és az állóképességet. Leggyakrabban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük