Kezdőlap » Egészséges életmód » Az egészséges páros: saláta és olívaolaj

Az egészséges páros: saláta és olívaolaj

A Földközi-tenger partján található országokban, mint Spanyolország, vagy Olaszország, a statisztikák alapján jóval kevesebben szenvednek szív-, és érrendszeri megbetegedésekben, mint Európa északi részén. A mediterrán konyha egészségesnek számít, ennek pontos okai azonban még nem egyértelműek: általában az olívaolaj nagy mértékű fogyasztásának tulajdonítják a pozitív egészségügyi hatásokat.
Egereken végzett tesztek során kimutatták, hogy az olívaolaj telítetlen zsírsavtartalma, és a saláta nitráttartalma pozitív hatással van az egészségre. A kombináció hatására olyan anyagok keletkeznek, melyek vérnyomáscsökkentő hatással rendelkeznek.
Az egereknél magas vérnyomást idéztek elő majd az egyik csoport nitrátot és telítetlen zsírsavakat tartalmazó tápot kapott, a kontrollcsoport normál tápot. Az eredmény: a nitrátok és zsírsavak kombinációja jelentősen csökkentette a vérnyomást.
Az Angliában végzett kutatás során közelebbről is megvizsgálták a telítetlen zsírsavak és a nitrátok hatását a vérnyomásra: a kölcsönhatásukból keletkező speciális anyag blokkolja az epoxid-hidroláz enzim működését, mely a magas vérnyomás keletkezéséért is felelős. Ez egy lehetséges magyarázat arra, miért olyan egészséges a mediterrán konyha: véd a magas vérnyomástól, és a szív-, és érrendszeri megbetegedésektől. Csökken a szívinfarktus és a szélütés veszélye, ezáltal a várható életkor is növekszik. A pozitív hatásokat tehát azzal érhetjük el, ha rendszeresen fogyasztunk salátaféléket olívaolajjal, vagy olívaolajat tartalmazó salátaöntetekkel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük