Kezdőlap » Fitnesz » Az edzésintenzitás fokozása szupergyors ismétlésekkel

Az edzésintenzitás fokozása szupergyors ismétlésekkel

A súlyzós edzés során, ha lelassul, vagy abbamarad az izomfejlődés, szükség lehet az intenzitásfokozó technikákra. Az extra lassan végzett gyakorlatok mellett ide tartoznak a szupergyors ismétlések is. Egy átlagos ismétlés a súly felemelésével, és leengedésével körülbelül 3-5 másodperc hosszú, ennél a módszernél az időtartam körülbelül a felére, vagy még kevesebbre csökken.

A gyors ismétléses edzés előnye, hogy nagyobb súlyokkal tudunk dolgozni. Fontos, hogy ne keverjük össze a gyors végrehajtást a kapkodó, szabálytalan mozdulatokkal. Ügyeljünk arra, hogy ne lendületből, csak lendületesen végezzük a gyakorlatot, a célizmot megterhelve. A szakértők valószínűnek tartják, hogy a kirobbanó, koncentrikus mozgással több, gyors összehúzódású izomrostot késztetünk munkára. A gyors összehúzódású izomrostok képesek legjobban a növekedésre, ezért az intenzitásfokozó technika hatása már néhány edzés után szemmel látható lehet. Ha gyors ütemben mozgatjuk a súlyt, amellett, hogy nagyobb súlyokat tudunk megmozgatni, több ismétlés elvégzésére leszünk képesek. Tehát, rövidebb idő alatt, több munkát végzünk el.

Az intenzitásfokozó módszerekre érvényes, hogy egy-egy sorozat helyett, vagy az edzés végén alkalmazzuk őket. Ne állítsuk össze az edzésünket kizárólag megnövelt intenzitású gyakorlatokból (extralassú/szupergyors ismétlések, vetkőző sorozatok, részismétlések, előfárasztás, negatív ismétlések), mivel ez nem serkenti az izomfejlődést, épp ellenkezőleg: túledzéshez vezethet. Az intenzitást növelő technikákkal kapcsolatban is érvényes a mondás: a kevesebb több.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük