Kezdőlap » Egészséges életmód » Az édesítőszerek növelhetik a cukorbetegség rizikóját

Az édesítőszerek növelhetik a cukorbetegség rizikóját

A különféle mesterséges édesítőszerek használatát cukor helyett gyakran az elhízás, és a cukorbetegség elleni csodafegyvernek tartják. Azonban egy aktuális tanulmány szerint az édesítőszerek nemhogy csökkentenék, egyenesen növelik a diabétesz kockázatát. A mesterséges anyagok a bélben károsan hatnak egyes baktériumtörzsek működésére, és akár glükóz-intoleranciához is vezethetnek.
A mesterséges édesítőszereket abból a célból hozták forgalomba, hogy a kalóriabevitel, és a vércukorszint értékeinek csökkentése mellett az édességekről se kelljen lemondaniuk a fogyni vágyóknak, vagy a cukorbetegeknek. Az édesítőszerek megtalálhatóak az üdítőitalokban, egyes diétás süteményekben, vagy müzlikben: a cukor helyettesítésére szolgálnak.
Az Izraelben végzett tanulmány során egereken végeztek kísérleteket: az állatok három, gyakran használt édesítőszerfajtát kaptak vízzel keverve, a testsúlyuknak megfelelően alacsony mennyiségben. Az egereknél glükóz-intolerancia kialakulását figyelték meg – a kontrollcsoporttal ellentétben, akik cukorral dúsított vizet kaptak, és panaszmentesnek bizonyultak. Ezenkívül az édesítőszeres vízzel itatott egereknél a kutatók megállapításai szerint a mesterséges anyagok a bélflóra károsodásához vezettek, ami az anyagcsere működését is negatívan befolyásolta.
A kísérletet később nemcsak egereken, hanem hat önkéntesen is elvégezték. A kísérleti személyek egy héten keresztül mindennap annyi édesítőszert fogyasztottak, mely a gyártók szerint a megengedett mennyiség felső határa. A résztvevők vércukorszintje megemelkedett, és a bélflórára is káros hatást fejtett ki az édesítőszer-fogyasztás. Az eredmények pontosításához még további tanulmányok szükségesek, egy dolog azonban biztosnak látszik: jobban kell vigyáznunk a mesterséges édesítőszerek fogyasztásával, mint ahogy eddig gondoltuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük