Kezdőlap » Betegségek » Az ebolá-ról röviden

Az ebolá-ról röviden

A nyugat-afrikai Ebola-járványt, 1976-ban fedezték fel, a 2014-es már a 26. kitörés az óta.
A vírus az Ebola-folyó völgy után kapta a nevét, amely Kongóban található. Ez a folyó közel van ahhoz a helyhez, ahol 1976-ban az első járvány kitörés volt.
Lehetséges, hogy valójában nem ez volt az első, de ekkor vált ismertté.

Az eddigi legnagyobb halálozási arány az 1995-ös Kongói járvány volt. A betegek 92%-a meghalt. Valószínűsíthető, hogy nem emberre jellemző, hanem valamely vadon élő állatban élősködik. Időnként átterjed csimpánzokra és emberekre is.
Az emberi testben nem marad fenn tartósan.

A tünetei, magas láz, külső és belső vérzés. Filovírus, ami a vírusok között egy család, ide tartozik például a Marborg vírus is. Sajnos nagyon gyorsan mutálódik, vált fajt. Ami azt jelenti, hogy ha az egyik fajra kifejlesztenek egy védő oltást, az nem biztos, hogy a következő járvány kitörésekor a mutálódott vírus ellen hatásos.
A vírus lappangási ideje 2-től akár 21 napig is terjedhet, és csak a lappangási időn túl, a tünetek megjelenése után fertőz. A halálozási arány: 50-90% közötti.

Mivel testnedvekkel (vérrel, nyállal) fertőz, és mivel nem csak belső, hanem külső vérzéssel jár, így elsősorban azok kapják meg, akik az ápolásban segédkeznek, vagy a temetésben részt vesznek.
A gyógyulási folyamat nagyon lassú, minimum két hónap, de még 4 hónapig is ürítik a vírust. Ezért nagyon fontos a felvilágosítás, és a higiénia, mert a látszólag gyógyult beteg még sok más embert megfertőzhet. Például a gyógyulást követően még a második, harmadik hónapban szexuális úton fertőzhet a beteg.

A vírus terjedésének oka, hogy kezdetekben a lakosok nem ismerték el, hogy járvány van, de hiába hívták fel a figyelmüket az egészségügyben dolgozók arra, hogy járvány tört ki, nem törődtek vele az emberek.
A másik ok, az elmaradottság. Nyugat-Afrika országaiban nincs olyan fejlett kommunikációs rendszer, mint az európai, amerikai országokban, ezért a tájékoztatás, felvilágosítás, megelőzés igen lassan terjed.
A jelenlegi járványnál szociális munkások járják a falvakat, hogy megismertessék az embereket, hogyan ismerjék fel a tüneteket, mit csináljanak fertőzés esetén, és hogy hogyan védekezhetnek.
A vírusra még nem fejlesztettek ki gyógyszert. Sokat közülük most tesztelnek, de sajnos még nincs meg az ellenszer.

A vírus évekre is eltűnhet, de időről-időre visszatér. Azt feltételezik a kutatók, hogy a gyümölcsevő denevérek hordozhatják a vírust és ezt a denevért az afrikai lakosok nagyon szívesen fogyasztják.
Emberről emberre nagyon nehezen terjed. Akkor fordulhat elő a fertőzés veszélye, ha valaki közvetlenül érintkezik egy beteg emberrel vagy állattal, valamilyen testnedvvel, illetve szexuális érintkezéssel is átvihető.
Az Ebola-vírus tünetmentes személyekkel való alkalmi érintkezéssel nem terjed.
Az Ebola-vírus csak rövid ideig életképes, akkor, ha szappannal, fertőtlenítő szerrel mossuk a ruhát, a leghatásosabb a gépi mosás lenne. Ez persze az afrikai falvakban szinte lehetetlen, viszont a közvetlen napsugárzásnak kitett vírusok nagyon rövid idő alatt elvesztik életképességüket.
A terjedés oka a nyugat-afrikai országokban, hogy ellenőrzés nélkül kelnek át a határokon, ezen kívül az alapvető higiéniát sem tartják be. Szigorúan ragaszkodnak a hagyományokhoz, például a halott hozzátartozót rituálisan lefürdetik, így közvetlenül érintkeznek a vérrel, testnedvekkel.
A jó hír az, hogy már két kísérleti stádiumban lévő gyógyszert is engedélyeztek tesztelésre egészséges önkénteseken. Az egyikkel leálltak, mert mellékhatásai voltak, a másik gyógyszert betegen próbálták ki, aki javuló tendenciát mutat.
Bízzunk a tudósokban, a tudományban, hogy mielőbb megtalálják az ellenszert vagy védőoltást és megállíthatják ennek a szörnyű vírusnak a terjedését, mint ahogy több száz vírusellen is sikeresen vették fel a harcot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük