Kezdőlap » Növények » Az ébenfának gyümölcse is van?

Az ébenfának gyümölcse is van?

Az ébenfa híres az egész világon. Hisz ebből a fából készítenek sok gyönyörűen faragott hangszert, mint például hegedűt.

De mi kevésbé ismerjük, hogy az ébenfának van gyümölcse is. A nemzetség neve Diospyros, jelentése „isteni gyümölcs”. A trópusi fajok Afrikában a legelterjedtebbek, amelyek hasonlítanak a datolyaszilvához. Bár az afrikai ébenfák veszélyeztetettek, mert a betakarításuk jelentős pénzügyi probléma, és az élelmiszer ellátás is, ha művelik szélesebb körben.

Az afrikai ébenfa gyümölcsei édesek és zamatosak. Méreteik a citromtól az almáig megtalálható, és vonzó a megjelenésük, ezért ideálisak például reklámnak is. Általában nyersen fogyasztható, szárítva vagy pépesítve. Felhasználható még kásák édesítésére valamint főzött sör, erjesztett bor például.

Kevéssé ismerik még a tápértékét, mivel nem nagyon tanulmányozták alaposan. Valószínűleg C-vitamin mindenképp található benne, és még egyéb ásványi anyagok is.

A gyümölcs puha és törékeny. A cél, hogy szívósabb gyümölcsöt termelni, mert akkor jobb lesz a betakarítás és a szállítási feltételek is jobbá válnak. A jobb termés támogathatná a nagyobb volumenű termelést. Vagyis magyarul, ha jobb a termés, az ösztönzi az embereket a nagyobb, a több termelésre.

Annak ellenére, hogy hihetetlen értéket képvisel a fa, elég ritka az afrikai ültetvényeken. Ez valószínűleg azért van, mert elég lassan nő, és rengeteg időbe kerülne a faültetés és a fakitermelés.

Az ébenfa meg tudja védeni az afrikai közösségeket az éhínségtől. A fa mély gyökerei zölden tudják tartani a leveleket az aszály idején, ami vésztartalék lehet a legelő állatállománynak, amikor minden fű kiszárad. És a gyümölcsöt gyakran szárítják, és úgy tárolják, hogy vésztartaléknak fel tudják majd használni. Meg amúgy is a szárított ébenfa gyümölcs sokkal finomabb és előnyösebb is, mint a friss verzió.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük