Kezdőlap » Karrier » Az átképzés sikere

Az átképzés sikere

Az élethosszig tartó tanulás már nem csupán egy távoli elképzelés, hanem a mindennapok része.

Az élet nem mindig úgy alakul, ahogy azt nagyon sokan gyerekkorukban elképzelték. Néha családi gondok, másnál váratlan események húzzák át számításaikat és végül nem mindig azon a helyen kötnek ki, amit szerettek volna. Munkahelyek szűnnek meg egyik napról a másikra, és a munka nélkül maradt ember hamar megkeseredik. Nincs szükség a tanult szakmára, telitettség van a munkaerőpiacon, csak külföldi munkalehetőség van, de kellene nyelvtudás is. Mit lehet tenni? Új szakmatanulással a felszínen maradni, vagy lesüllyedni a mocsárba.

Az elmúlt években ezerszámra képezték át az embereket az átképző központokban. Festőből, asztalosból hegesztőnek, vagy épp szakácsból gépi forgácsolónak. Miként találták meg a helyüket a munka világában ők? Vegyes a kép. Van, akinek sikerült, van, akinek nem. Min múlik ez?
Nem a szerencsén, hanem a képzett személyen! Nincsenek korlátok; akik igazán akarják és elhatározzák magukat, bármikor belevághatnak, bármit megtanulhatnak. Többek között önbizalom, bátorság, szorgalom és elszántság kérdése, mit érnek el a megszerzett papírjukkal, nagyon sok múlik a személyiségükön és a hozzáállásukon.

Amíg az állam támogatta a cégeket anyagilag a dolgozóik átképzésében, addig a munka melletti oktatás is divat volt. Itt azok a szakemberek, akiknek nem volt papírjuk arról, amit végeztek, megszerezhették. De az átképzettek többségét a munkanélküliek serege adta.
2013 ősz óta megváltozott a szakképzés feltétele, ez a felnőtt képzést is érintette. A felnőttképzésben is kötelező óraszámokat ír elő. Számos szakterületen ez a jelenleginél magasabb óraszámokat és ebből következőn hosszabb és költségesebb tanfolyamokat jelent. A költségek növelése a céges tanfolyamszervezések gátjává vált. A munkanélküliek esetében ez egyrészt többlettudást, hosszabb gyakorlási lehetőséget kínál, ez által nagyobb esélyt az elhelyezkedésnél.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ki a jó tanár?

Elkezdődött az újabb tanév, és a tömegközlekedési eszközökön már lehet hallani, hogy „milyen hülye ez, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük