Kezdőlap » Látnivalók » Az arab bazár

Az arab bazár

Az utazó Afrika és a Közel.Kelet legkisebb városkáiban is biztosan belebotlik a helyi bazárba, a szukba, ahol töményen belekóstolhat a keleti kereskedés hangos, ám mégis hangulatos világába, ahol a nyüzsgés, a színek, zajok kavalkádja, ráncos arcok, szenvedélyes mozdulatok vár. Az Ezeregyéjszaka világában igen rámenősen kínálgatják áruikat az arabok. Nehéz ellenállni nekik. No, és a portékáik, a minden képzeletet felülmúló tárgyak csillogása, suhogása, csilingelése, puhasága, ragyogása, kopottsága, frissessége és avíttsága, egzotikus bája és eredetisége, a mesterek ügyessége mind-mind egybeolvad ezeken az élettől telített helyeken.
Az egyik leghíresebb a kairói Khan el-Khalili bazár, végeláthatatlan sikátoraival, apró üzleteivel. Ezeken a helyeken a turista a barátságos, derűs viselkedésének bizton meg lesz a gyümölcse. Külön utcákat foglalnak el a különféle kézművesek, mint például az ötvösöké, ahol réz, arany, ezüsttárgyak milliói kápráztatják el a sétálókat.
Papiruszpréselő, alabástromőrlő és szőnyegszövő műhelyeket mindenfelé találhat az utazó, mindenütt kialakítottak egy kis bemutató területet, melyben a látogatóknak szívesen megmutatják titkaikat is, persze nem minden cél nélkül. A papiruszsás belsejét vizezik, préselik, majd szárítják, igaz ma inkább banánlevélből készítik.
A bazárokban persze minden olcsóbb, a fafaragásoktól kezdve a rézvázákon és lámpákon át egészen a vízipipákig, a ruhaneműktől a bőráruig. Parfümök, fűszerek hihetetlen mennyiségei egészítik ki a korántsem teljes listát.
A vízipipa tetejére finom dohányt tesznek, amelyen faszén izzik. A keletkező füst a tartályban lévő vízen keresztül áramlik, így akár egy óráig is eltarthat a szertartás.
Eredeti ajándék lehet a kartus, egy hosszúkás gyűrű, mely készülhet aranyból, ezüstből, melybe hieroglif írással belevésnek bármilyen hieroglif szövege, mely aztán amulettként viselhető a nyakláncokon.
Valódi arab szuvenír a lótuszvirág parfüm, melyet már Kleopátra is használt tejfürdője után. A lótusz valaha a Napistent szimbolizálta, oszlopfőként látható viszont a műemlékeken.
Az alku külön tudomány. Az eladó jó esetben nevetve, rosszabb esetben erős mutogatás közepette, sűrű gyalázkodással vonja kétségbe a vevő elmeállapotát. Sértődések nélkül hallgatják a másik siránkozásait családjuk éhenhalásának közelgő veszélyeiről, miközben a bazáros hörögve esküszik a gyerekei életére, miszerint ez a portéka neki is kevesebbe van és csak azért adná el bagóért, mert megsajnálta őt. A végén csak megegyeznek, és barátsággal válnak el.
Először a végső ár többszörösével rukkolnak ki, és kezdik a gyanútlan utazó „puhítását”. Soha ne mutassuk ki, hogy mindenképpen arra a holmira vágyunk, inkább unott arccal böngésszük a kínálatot, és csak úgy mellékesen érdeklődjünk az ár iránt, akár lassan tovább is állhatunk, ha neki megfelel az ár, úgyis utánunk ered majd.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hol élt Thomas Jefferson?

Az Egyesült Államok-béli Monticello Thomas Jefferson otthona volt. Ő tervezte és itt élt évtizedeken át. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük