Kezdőlap » Egészséges életmód » Az apróbojtorján

Az apróbojtorján

Az apróbojtorján (Agrimonia eupatoria), vagy párlőfű a rózsafélék családjához tartozó évelő növény. Előfordulási helyei vágásoknál, füves-cserjés helyeken, árokpartokon, valamint erdők szélén. Magasabbra nő 1 méternél, szára egyenes szőrős, egyszerű. 10-20 centiméter hosszú levelei lándzsás szélűek, szaggatottak. Sűrűn molyhos szőrös levélkéi 1-3 centiméter hosszúságúak, tojás formájúak, erősen sötétzöld színűek, fonákjuk sárgászöldek.

A szár felső részén helyezkednek el a virágok, melyek 20-30 centiméter hosszúak, megnyúlt füzérben állnak, kehelyszerű, kemény a vacka, virágjának szirmai sötétes sárgák. Horgas sertéik miatt ruhára, valamint állatok szőrére kapaszkodnak. Júniustól augusztusig tart a virágzása. A szár alsóbb részéről, valamint a szárnak felsőbb részeiről gyűjtött hosszú virágos, leveles 50 centiméteres környékről szolgáltatják a szárazárut. 1 kilogrammhoz nem kevesebb, mint 3-4 kilogramm friss növényt kell szedni.

A drog (Agrimoniae herba) tartalmaz: 12 százalék kovasavat, kevés illóolajat, különféle savakat, glikozida szerű keserűanyagot, valamint cserzőanyagot. Használják a teáját bél és gyomorhurut, vesebántalmak, gyomor, epe, máj és légzőszervi bántalmak ellen. Külsőleg is használható, mint például: toroköblítőnek, valamint borogatásként kelések és gyulladások ellen. Kiváló ízű teát lehet készíteni az apróbojtorjánból. Sokszor nem is tudjuk mennyi értékes „gyomnövényt” kaszálunk, vagy fűnyírózunk le, amik rengeteg betegséget gyógyíthatnának gyógyszeres kezelés helyett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kardamom: az értékes fűszer jótékony hatásai egészségünkre

A kardamom a sáfrány, illetve a vanília mellett a világ legdrágább fűszernövényeinek egyike. A gyömbérfélék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük