Kezdőlap » Fogyókúra » Az anyagcseréről

Az anyagcseréről

Az anyagcsere a fogyókúra témakörével kapcsolatban gyakran kerül szóba. Mit jelent tulajdonképpen ez a fogalom? A szervezetünk a légzéssel és táplálkozással különféle anyagokat vesz fel, és a sejtekben feldolgozza őket. Lebontja, átépíti és újjáépíti őket, hogy a szükségleteinek megfelelően tudja felhasználni.
Ez a sejtszintű biokémiai folyamat az anyagcsere, más néven metabolizmus. Ehhez tartozik a szénhidrátok, fehérjék és zsírok feldolgozása is, ezáltal az anyagcsere a fogyásnál is szerepet játszik. Az anyagcsere folyamataihoz tartozik a légzés, a tápanyagok felvétele az ételekből és italokból, a felesleges anyagok kiválasztása és kiürítése. Az anyagcserét az idegrendszer és bizonyos hormonok, enzimek szabályozzák.
A szervezet által felvett anyagok – például a vitaminok, szénhidrátok, vagy ásványi anyagok -vagy azonnali feldolgozásra kerülnek, vagy eltároljuk őket. Így a szervezet akkor is megfelelően el tudja látni a funkcióit, ha átmenetileg nem jut tápanyaghoz.
Az anyagcsere nem egyenlő az emésztéssel. Az emésztés az anyagcsere egy részfolyamata, és alapvető feltétele, mivel a tápanyagok a bélben bomlanak le alkotóelemeikre, melyeket a vér fel tud venni, és a szervekbe szállítani – például a májba, mely az anyagcsere szempontjából az egyik legfontosabb szerv. A szénhidrátok egyszerű cukrokra, a fehérjék aminosavakra, a zsírok zsírsavakra és glicerinre bomlanak. A szénhidrátok és zsírok alkotórészeit a szervezetünk el tudja tárolni, a fehérjéket alkotó aminosavakat azonban nem, így folyamatosan biztosítanunk kell a megfelelő mértékű fehérjebevitelt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csokoládé nem kövérít

Rendszeres, de mértéktartó fogyasztással a csokoládé – magas kalóriatartalma ellenére – még jót is tesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük