Kezdőlap » Betegségek » Az anorexiáról

Az anorexiáról

Sajnos egyre fiatalabb korosztályt fertőz ez a betegség, és nem csak lányok eshetnek áldozatul. Az internet ilyenfajta elterjedése csak tovább ront helyzeten. A tinédzserek a nádszál vékonyra fogyott és retusált nőkhöz szeretnének hasonlítani, aminek következtében túl nagy hangsúlyt kaphat az életükben a testsúly. Érdemes bepötyögni a keresőbe a „pro-ana” szót és máris betekinthetünk az anorexiások mindennapjaiba. Ezeken a fórumokon és weblapokon adnak egymásnak tanácsokat, hogy hogyan érhetnek el minél szikárabb testalkatot. Ez nem egy divathóbort. Ez a betegség halálos is lehet! Hashajtók, vattaevés, hánytatás, állandó méricskélés –csakhogy néhányat említsek. Feltöltött fotóikkal egymást motiválják. Mindannyian szenvednek lelkileg, de olyan szinten eluralkodott rajtuk a „fogyni mindenáron”, hogy csak egyre mélyebbre zuhannak.

Ugyan az anorexiások nem beszélnek problémájukról, könnyen lebukhatnak, mivel a betegségnek fizikai és magatartásbeli jegyei vannak.
Fizikai jelek: fogyás, átlag alatti súly, szőrzet megjelenése az arcon, kiszáradt bőr, kékes végtagok, hideg bőr, menstruáció megszűnése, sápadt arc.
Magatartási jelek: kevés étkezés, túlzásba vitt edzés, állandó súlymérés, hazugságok, társaságban étkezés visszautasítása.
Pszichológiai jelek: kövérség érzése, alacsony önbecsülés, depresszió, aggódás, szociális visszavonulás.

A betegség veszélyei
Az alacsony testzsír miatt kimarad a menstruáció. A csökkent hormonszint lecsökkenti a csontok ásványi só tartalmát, melynek hatására a csontok elvékonyodnak, és könnyen törnek. Gyomor-és bélproblémákhoz vezethet ez a betegség. Gyakran alacsony a vérnyomásuk és kifejlődhet a krónikusan alacsony testhőmérséklet is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük